A-
A+

Venedig portar kryssningsfartygen

Stora kryssningsfartyg portas från Venedigs historiska centrum. Arkivbild.
Stora kryssningsfartyg portas från Venedigs historiska centrum. Arkivbild.
ItalienTT

Italien förbjuder stora kryssningsfartyg i Venedig från att lägga till i lagunen från och med augusti.

Annons

Annons

Beslutet kommer efter att FN-organet Unesco varnar för att världsarvet kan klassas som hotat om inte den italienska regeringen inför ett förbud mot att jättefartygen får lägga till i lagunen, rapporterar The Guardian.

Kryssningsrederierna får nu stryka Venedig från sina reserutter tills Margheras stora godshamn, på västra sidan Venediglagunen, gjorts om för att ta emot passagerare.

Förbudet för fartyg över 25 000 ton innebär bland annat att endast mindre färjor och fraktfartyg får använda Giudecca-kanalen på stadens sydsida för att nå Venedigs historiska centrum.

"Förordningen som antagits i dag utgör ett viktigt steg mot att skydda den venetianska lagunen", heter det i ett uttalande från premiärminister Mario Draghis kontor.

Liksom på många andra håll i världen har aktivister protesterat mot att de stora och förorenande kryssningsfartygen får gå i känsliga vatten och lägga till i sköra miljöer. Men det har också förekommit motaktioner från branscher som har stora intäkter från kryssningsturisterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!