A-
A+

Venus yta och atmosfär ska kartläggas av Nasa

Planeten Venus. Arkivbild.
Planeten Venus. Arkivbild.
RymdenTT-AFP-Reuters

För första gången på över 30 år planerar Nasa att åka till planeten Venus. Vår närmaste planets ogästvänliga atmosfär och geologi ska undersökas när den amerikanska rymdstyrelsen skickar två rymdsonder mellan 2028 och 2030.

Annons

Annons

De här två systerexpeditionerna syftar båda till att förstå hur Venus blev en infernoliknande värld, där bly smälter vid ytan, säger den nytillträdde Nasa-chefen Bill Nelson.

Det ena projektet har fått namnet Davinci plus och ska djupanalysera Venus täta atmosfär, främst bestående av koldioxid. En sond kommer att skickas ner genom atmosfären och dess svavelsyramoln, för att mäta förekomsten av ädelgaser och andra grundämnen och på så sätt ta reda på hur atmosfären bildades.

Expeditionen ska också försöka fastställa om det en gång i tiden fanns ett hav på Venus.

Davinci plus kommer även att ta de första högupplösta bilderna på Venus unika geologiska terräng som kallas tessera, som närmast kan jämföras med jordens kontinenter.

Det andra projektet har fått namnet Veritas, där en sond i omloppsbana runt Venus kommer att kartlägga planetens yta för att fastställa dess geologiska historia. Med hjälp av en sorts radar och infraröd strålning ska den bland annat ta reda på om det finns aktiva vulkaner på planeten och om det sker jordbävningar.

Tyskland, Italien och Frankrike medverkar i projektet.

Det är häpnadsväckande hur lite vi vet om Venus, men de sammanlagda resultaten av dessa expeditioner kommer att ge oss svar om allt från molnen, till vulkanerna och enda ner till dess kärna, säger Tom Wagner, forskare vid Nasa.

Senaste gången en rymdfarkost från Nasa lade sig i omloppsbana runt Venus var 1990, men andra farkoster har flugit förbi planeten sedan dess.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!