A-
A+

Veteranens revansch – tog silver: "Ofattbart"

Louise Etzner Jakobsson. Arkivbild.
Louise Etzner Jakobsson. Arkivbild.
ParalympicsTT

Dressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson, 61, tog silver i kür i Paralympics.

En välkommen revansch efter att ha varit en hårsmån från en bronspeng tidigare under spelen.

Det är 100 procent överraskande, säger hon.

Annons

Annons

Den svenska veteranen missade medalj med minsta möjliga marginal i den första tävlingen i Tokyo. Då blev det en snöplig fjärdeplats – men i küren, det fria programmet, hade det svenska ekipaget marginalerna på sin sida.

Louise Etzner Jakobsson och hästen Goldstrike B.J. fick 76.085 procent – knappa 0,405 bättre än belgiskan Manon Claeys som blev trea.

Det är jätteskönt, det är helt underbart att det blev så. Jag hade aldrig trott på medalj då (i den individuella tävlingen) heller, men när man var så nära känns det lite snöpligt, säger hon.

"Fattade inte"

Nederländskan Sanne Voets vann i överlägsen stil med 82.085 procent.

Etzner Jakobsson hade säkrat medalj innan tävlingen var slut, då var frågan bara huruvida det skulle bli silver eller brons. Brasilianaren Rodolpho Riskalla var sist ut men lyckades inte rå på topptrion.

Jag fattade inte att jag fått ett silver. Jag trodde att jag fått ett brons och det var jag alldeles överlycklig över, och sen kom resultatet på sista ryttaren. Då var det någon som ropade “silver!” till mig och då kändes det helt ofattbart, säger hon.

Annons

Annons

"Måste vara realist"

Svenskan har haft allt annat än en optimal uppladdning inför sommarspelen – för bara sju veckor sedan bröt hon benet.

Dessutom pensionerades hennes häst Zenard i fjol. Etzner Jakobsson har bara tävlat tillsammans Goldstrike B.J i knappt ett år. Paralympics är hästens tredje internationella tävling.

TT: Hur överraskande är den här medaljen?

Det är 100 procent överraskande. Efter en sån här sommar som jag haft och min häst är väldigt orutinerad, säger hon och fortsätter:
Sen kan man drömma, men man måste vara realist också. Jag trodde att jag var realist när jag inte trodde att jag skulle ta någon medalj.

Hon tog dubbla brons tillsammans med Zenard i Paralympics i Rio de Janeiro 2016, i kür och individuellt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!