A-
A+

Vetlanda: 22-åringen ska psykundersökas

Den 22-årige man som knivhögg sju personer i Vetlanda i början på mars ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Den 22-årige man som knivhögg sju personer i Vetlanda i början på mars ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
BrottTT

Den 22-årige man som knivhögg sju personer i Vetlanda i början på mars ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Det beslutade Eksjö tingsrätt på torsdagen.

Annons

Annons

På onsdagen hölls slutpläderingarna i rättegången mot mannen. Åklagarna begärde att 22-åringen skulle genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Det är en utredning som försöker ta reda på om han lider av "en allvarlig psykisk störning". Det är ett juridiskt begrepp och inte en medicinsk diagnos.

Under torsdagen meddelande tingsrätten i ett pressmeddelande att den anser att "det har lagts fram övertygande bevisning om att NN (22-åringen) har begått de gärningar som åklagaren har påstått i målet".

Därför har rätten beslutat att en rättspsykiatrisk undersökning ska utföras.

Sjuk vid knivdådet

22-åringen har tidigare genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde.

Det var som om hjärnan slutade fungera. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt, sade 22-åringen själv när han vittnade i rätten.

I slutpläderingen i rättegången argumenterade åklagarna för att dådet skulle betecknas som sju mordförsök och att straffvärdet för handlingarna borde vara livstids fängelse.

Försvararen däremot påpekade att åtminstone ett av dåden snarare borde ses som grov misshandel och att straffvärdet motsvarar ett tidsbestämt fängelsestraff.

Annons

Annons

Sex veckor

Nu ska det först göras en större rättspsykiatrisk undersökning. Det innebär att rättegången pausas i väntan på utlåtande från Rättsmedicinalverket. Vanligen tar det fem till sex veckor. Skulle undersökningen visa att mannen lider av en allvarlig psykisk störning kan det bli aktuellt med rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Min klient är positivt inställ till vård. Han tycker själv att han behöver hjälp, förklarade hans försvarare Christian Berntö efter onsdagens förhandling.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!