Veton från öst i EU:s budgetkamp

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Ungerns Viktor Orbán. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Ungerns Viktor Orbán. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Krisstämpeln är tillbaka på EU:s långtidsbudget. Ungern och Polen accepterar ännu inte de preliminära uppgörelser som nåtts med EU-parlamentet.

Annons

Annons

Klang och jubel har hörts från både EU-parlamentet och ministerrådet när ansvariga förhandlare under de senaste veckorna hittade kompromisslösningar kring nästa långtidsbudget.

Men det var då det.

Nu uppstår ett nytt krisläge sedan Ungern och Polen tydligt varslat om att man fortfarande inte accepterar uppgörelsen.

"Ungern har lagt ett veto mot budgeten, vilket premiärministern varnade om", skriver den ungerske regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på Twitter.

Motståndet gäller de nya villkor som ska garantera att EU-pengar inte betalas ut till länder som inte uppfyller grundläggande rättsstats- och demokratikrav.

Polen och Ungern är dock skarpt kritiska till de nya villkoren och anser att det räcker med de granskningar som redan finns inom EU-systemet.

På måndagen valde man därför att blockera en av nyckeldelarna i budgetprocessen vid ett möte mellan EU-ländernas Bryssel-ambassadörer.

Ministerrådets ordförandeland Tyskland får nu tillbaka bollen för att fundera över hur motståndet kan övervinnas – eller om helt nya förhandlingar måste till.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons