A-
A+

"Vi hade sett fram emot en fullsatt arena"

Förra landslagsstjärnan Lotta Schelin. Arkivbild.
Förra landslagsstjärnan Lotta Schelin. Arkivbild.
FotbollTT

På söndag skrivs fotbollshistoria på flera sätt i Göteborg.

Men festen uteblir när det för första gången ska spelas en Champions League-final på svensk mark.

Det är klart att det är jättetråkigt. Det här är ju lite en "once in a lifetime"-grej, säger tidigare landslagsstjärnan Lotta Schelin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Thomas Walfridsson, projektledare på Got Event AB, med Champions League-bucklan på Gamla Ullevi i Göteborg.
Thomas Walfridsson, projektledare på Got Event AB, med Champions League-bucklan på Gamla Ullevi i Göteborg.

Det har visserligen spelats Champions League-finaler i Sverige förr, men då har det handlat om en av två matcher i ett dubbelmöte. När det gäller stora enskilda finaler är det på klubblagsnivå i stället de två Europa League-finalerna på herrsidan – 2004 på Ullevi och 2017 på Friends arena – som sticker ut.

Men på söndag bryts ny mark när Champions League-bucklan för första gången ska delas ut på Gamla Ullevi. Chelsea och Barcelona kommer till Göteborg för att göra upp om titeln på damsidan.

Man ska känna stolthet som göteborgare att det spelas en Champions League-final på Gamla Ullevi, säger den tidigare svenska landslagsstjärnan Lotta Schelin, som är officiell ambassadör för söndagens final.
På alla tidigare medaljer står det saker som München, London eller var man har spelat. På deras medaljer kommer det stå Göteborg. Och det är stort.

Tilldelades finalen 2019

Sedan våren 2019 har staden förberett sig för det historiska evenemanget. Dessvärre blir det inte alls den sprakande fotbollshelg man hade tänkt sig.

Inga fullsatta läktare, inga tillresta supportrar, inga fanzoner på stan och inga ungdomar som får chansen att se sina stora idoler på nära håll.

Allting som man hade kunnat göra runt omkring, att samla mycket människor och skapa folkfest – det hade varit det optimala. Det fanns sådana fantastiska möjligheter att göra något stort. Det är klart att det känns jättetråkigt, för det är ju lite en ”once in a lifetime”-grej att arrangera ett sådant här stort evenemang, säger Schelin.

Annons

Annons

Aldrig vunnit tidigare

Mediebevakningen på plats har också krympts rejält, liksom antalet volontärer. Men en minnesvärd Champions League-final ska det ändå bli, lovar evenemangets projektledare, Thomas Walfridsson på det kommunala bolaget Göteborg & Co.

Vi hade sett fram emot en fullsatt arena och att kunna ge göteborgarna och de svenska fotbollsälskarna en möjlighet att se en final på hemmaplan. Men nu förbereder vi oss i stället för att skapa en upplevelse för de aktiva. Vi har två lag, Chelsea och Barcelona, som aldrig vunnit titeln på damsidan. Så vi har två ruskigt taggade lag. Vi försöker vända det här till något positivt, säger han.

Han hoppas också att man med hjälp av flaggor och annan reklam längs Göteborgs gator ska se till att det ändå känns att något stort händer i stan.

Besvikelsen hos dem som hade sett fram emot att gå på matchen går däremot inte att förhindra, säger han.

Det jag tänker mest på är alla våra ungdomar som går på våra damlandskamper, att de inte får chansen att se en Champions League-final på hemmaplan. Det är oerhört tråkigt. Men jag hoppas att restriktionerna släpps upp och att vi får välkomna dem till VM-kvalmatcherna på Gamla Ullevi i höst i stället.

"Det är skitstort"

Chelsea–Barcelona blir den första matchen på Gamla Ullevi sedan i december. För att gräsmattan ska vara i topptrim har herrklubbarna IFK Göteborg, Gais och Örgryte tvingats flytta sina inledande matcher under våren.

Lotta Schelin vet vad en Champions League-final betyder. Under sin aktiva karriär tog hon tre titlar på fem finaler med franska Lyon och tycker inte att man ska underskatta värdet av en stor final i Sverige, publiklös eller ej.

Det är ju skitstort. Det är den största turneringen vi har på klubbnivå, så den är minnesvärd för spelarna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss