A-
A+

"Vi kan inte skjuta fram OS en gång till"

Det krävs något extraordinärt för att ställa in OS, säger chefen för spelen, Seiko Hashimoto.
Det krävs något extraordinärt för att ställa in OS, säger chefen för spelen, Seiko Hashimoto.
OlympisktTT-AFP-Reuters

Det är inte aktuellt att skjuta upp OS i Tokyo ytterligare en gång, säger OS-chefen med 50 dagar kvar till invigningen.

Och för att helt ställa in spelen krävs något extraordinärt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Om läget blir väldigt allvarligt i ett flertal länder runtom i världen, så att en merpart av OS-delegationerna inte kan komma hit – då kommer vi inte kunna arrangera spelen. Men omvänt: Om det inte uppstår en sådan situation så kommer OS inte att ställas in, säger Seiko Hashimoto i en intervju med tidningen Nikkan Sports.

Trots att bara lite mer än sju veckor återstår är evenemanget omgärdat av frågetecken. På onsdagen meddelades till exempel att runt 10 000 av de 80 000 tilltänkta volontärerna hoppat av, samtidigt som en av Japans mest erfarna medicinska experter, Shigeru Omi, ifrågasätter att OS blir av under rådande pandemiläge.

Om vi ska hålla spelen under dessa förutsättningar så måste arrangörerna minska ned spelen och stärka kontrollarbetet så mycket som möjligt, sade han under onsdagen.

Fortsatt lågt stöd

Det har sedan tidigare bestämts att utlänningar inte kommer att släppas in i Japan till OS, och det är ännu inte bestämt om det ska tillåtas några åskådare över huvud taget. Antalet utländska personer som släpps in utöver de aktiva – officiella gäster, medierepresentanter och andra som jobbar med spelen – har samtidigt mer än halverats, ner till 78 000 personer. Den siffran kan minskas ytterligare.

Stödet för OS bland japanerna är dock fortsatt lågt. En majoritet av befolkningen har i flera opinionsundersökningar uttryckt att man inte vill ha något OS just nu. Men hållningen kan förändras när den segstartade vaccineringen i Japan nu börjat ta fart, tror Seiko Hashimoto.

Vi hör allt fler människor som säger "om det stämmer att det är så (att vaccineringen börjar komma igång), så kanske spelen kommer att kunna hållas", säger Hashimoto.

Annons

Annons

Låg vaccinationsgrad

Tokyo, liksom ytterligare nio prefekturer, har sedan en tid utlyst nödläge som sträcker sig till och med den 20 juni. Antalet coronafall i Tokyo har dock minskat, under onsdagen rapporterades 487 att jämföra med drygt 700 för en vecka sedan.

Men fortfarande är endast 2,9 procent av befolkningen fullt vaccinerade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss