A-
A+

"Vi kanske kan lära Frida stakteknik"

Tyska OS-guldmedaljören Katharina Hennig, till vänster, och Frida Karlsson tillsammans med tyska landslagstränaren Per Nilsson i skidtunneln i Torsby.
Tyska OS-guldmedaljören Katharina Hennig, till vänster, och Frida Karlsson tillsammans med tyska landslagstränaren Per Nilsson i skidtunneln i Torsby.
SkidorTT

Här tränar utbrytarstjärnan Frida Karlsson tillsammans med tyska längdlandslaget i Torsby.

Vi lär oss mycket av henne, men vi kanske också kan lära henne lite stakteknik, säger tyska OS-guldmedaljören Victoria Carl.

Annons

Annons

Katharina Hennig, till vänster, och Victoria Carl vann OS-guld i Peking i vintras. Arkivbild.
Katharina Hennig, till vänster, och Victoria Carl vann OS-guld i Peking i vintras. Arkivbild.

Scenen från Torsby i veckan illustrerar konsekvensen av sommarens stora snackis i skidvärlden.

Ute i sensommarvärmen: Svenska skidlandslaget, med stjärnor som Jonna Sundling och Ebba Andersson, kör barmarksträning.

Inne i skidtunneln: Åkare från Tyskland, USA och Schweiz stakar på – tillsammans med Frida Karlsson och Maja Dahlqvist, som kör eget upplägg på försäsongen efter den uppmärksammade brytningen med landslaget i maj.

Dahlqvist håller sig mest till det amerikanska laget, där bland annat hennes pojkvän Kevin Bolger finns.

Per Nilsson, som är damansvarig i tyska landslaget, betonar att samarbetet fungerar bra med svenska landslaget. Alla parter har accepterat upplägget och ser framåt.

Jag har bra dialog med Anders Byström (svenske landslagschefen). Vi har delat träningsprogrammen i Torsby så vi inte krockar med samma pass i tunneln, säger Nilsson.

Nöjda tyskor

Han är också Frida Karlssons personliga tränare. Därför tränar hon med tyskorna.

Katharina Hennig och Victoria Carl är två av skidvärldens hetaste åkare efter OS-succén i Peking. De vann guld i teamsprinten och var med i det tyska silverlaget i den längre stafetten. De konstaterar att träningen med Frida Karlsson är ett lyft.

Vi har mycket att lära av Frida och hon kan lära från oss. Speciellt i teknik. Jag hoppas att vi får möjlighet att tillsammans prata om träning i framtiden. Hon är ju trevlig och ler mycket, säger Katharina Hennig

Victoria Carl nämner en detalj – stakteknik – som tyskorna kan lära Frida Karlsson:

Hon stakar kort och ofta, men inte så hårt. Jag tar färre stavtag men har mer kraft i varje tag. Jag hoppas kunna få prata mer med henne om detta, säger Carl.

Annons

Annons

Stärker självförtroendet

Per Nilsson menar att träningen med tyskorna kan ge Frida Karlsson en mental kick:

Det kan stärka hennes självförtroende. Hon tränar mycket själv och om hon kör distansträning med Katharina Hennig och Victoria Carl och ser att farten är hög kan det stärka självförtroendet.

Frida Karlsson betonar att hennes huvudfokus i Torsby är att träna tillsammans med sin personlige tränare Per Nilsson.

Det är klart att man kan hitta grejor med dem (tyska damerna) att träna med. Men jag är här för att träna med Per. Det är min poäng med lägret.

Fick en smäll

Vid den här tiden förra året tvingades Frida Karlsson lämna lägret i Torsby. Hon hade tränat för mycket och gick över gränsen. Nu säger Karlsson att hon mår bra:

Förra året fick jag en smäll och hade strul med det under hela hösten. I år är det inte alls så. Jag har parametrarna och lär mig känna signalerna. Jag har haft en jättebra sommar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.