A-
A+

"Vi måste säga ifrån när saker behöver förändras"

Formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton på en presskonferens inför helgens lopp i Portugal.
Formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton på en presskonferens inför helgens lopp i Portugal.
TennisTT

Bojkotten av sociala medier sprider sig i idrottsvärlden.

F1-världsmästaren Lewis Hamilton, Svenska fotbollförbundet, tennisvärlden flera sponsorer är några som tar rygg på den brittiska fotbollen.

Vi måste säga ifrån när saker behöver förändras, säger Hamilton.

Annons

Annons

Annons

Annons

Från klockan 16 på fredagseftermiddagen, svensk tid, till klockan 01 natten till tisdag, tystnar delar av idrottsvärlden på sociala medier.

Initiativet till bojkotten kommer framför allt från den brittiska fotbollen, där toppligorna tillsammans med det engelska fotbollsförbundet (FA) beslutat att pausa alla sina konton under helgen. På så sätt hoppas man att techjättar som Facebook och Twitter ska ta problemet med näthat på större allvar.

Svensk fotboll står bakom

Svenska fotbollförbundet (SvFF) är en av alla organisationer som under fredagen meddelade att man deltar i bojkotten.

"Att spelare och personer som arbetar med fotbollen får utstå hat och hot på sociala medier är oacceptabelt. Det känns bra att SvFF är med och markerar mot detta", säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Många fler följer samma exempel. Damallsvenska Rosengård tar en paus från sociala medier de kommande dagarna, meddelar man. De engelska rugby- och cricketförbunden släcker också ner Facebook, Instagram och Twitter i helgen, och detsamma gäller företag som Adidas och BT Sports.

Annons

Annons

"Måste säga ifrån"

Formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton är en annan som sluter upp.

För att visa solidaritet med fotbollen kommer jag inte att uppdatera mina sociala medier-kanaler i helgen, säger Hamilton, som har 22 miljoner följer på Instagram.
En bojkott löser kanske inte problemet över en natt, men vi måste säga ifrån när saker behöver förändras, även om det känns nästan omöjligt.

Internationella tennisförbundet (ITF) gör också gemensam sak med tennisens antikorruptionsorganisation ITIA och stänger sina sociala medier under helgen.

"Gång efter annan ser vi vilken förödande effekt som näthat, hot och diskriminerande språkbruk har på professionella idrottare, ledare och funktionärer, inte bara i tennisen utan inom all sport. Att individer tvingas stå ut med så mycket som de gör är fullkomligt oacceptabelt, och därför går vi med i den här bojkotten för att uppmana företag inom sociala medier att agera", säger ITF:s ordförande David Haggerty i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr