"Vi och dom"-känsla oroar längs gränsen

Just nu stängd. Gränsövergången på Svinesundsbron mellan Sverige och Norge. Arkivbild.
Just nu stängd. Gränsövergången på Svinesundsbron mellan Sverige och Norge. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Dalarna, Värmland och norska Innlandet har startat ett tätare samarbete över den coronastängda gränsen. Bland annat på grund av en ökande "vi och dom"-mentalitet i gränstrakterna.

Vi är oroliga för det, säger Georg Andrén, landshövding i Värmland.

Annons

Annons

Är gränsen stängd eller öppen? De olika turerna i coronapandemins spår har skapat förvirring och frustration på båda sidor om gränsen mellan Sverige och Norge.

Nu uppmanar landshövdingarna i Dalarna och Värmland tillsammans med fylkesmannen i norska Innlandet till samling snarare än splittring över gränsen.

Vi ser i sociala medier och på olika håll att det börjar pekas finger över gränsen och det är ingen betjänt av, säger Georg Andrén, landshövding i Värmland.
Nu handlar det om att svenskar och norrmän tar ansvar.

Fem punkter

De tre myndighetscheferna höll på tisdagen en gemensam pressträff om ett förtätat samarbete mellan regionerna. Inte minst poängterades vikten av att Sveriges och Norges olika coronastrategier måste respekteras på båda sidor om gränsen.

Vi ska prata med varandra och inte om varandra. Det är en del av bakgrunden till den här pressträffen, säger Knut Storberget, fylkesman i Innlandet.
Vi ska intensifiera våra kontakter på myndighetsnivå. Men jag vill understryka att det här också gäller människor, oavsett om man bor i Eidskog eller Arvika, eller i Trysil eller Sälen.

Ylva Thörn, landshövding i Dalarna, håller med.

Det är otroligt viktigt att vi inser att var och en kan påverka just där det är möjligt, säger hon.

Annons

Annons

"Gemensam värdegrund"

Enligt en enkätundersökning, som bland andra svensk-norska Grensetjänsten presenterade i somras, har stämningen mellan människor från olika nordiska länder blivit sämre på grund av coronapandemin. I enkätsvaren fanns en tydlig oro för att en "vi och dom"-mentalitet har uppstått.

Det finns med som bakgrund till det fördjupade samarbetet.

Ja, faktiskt. Vi har en djup gemensam värdegrund, historiskt, politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Den måste vi ta ansvar för att upprätthålla, säger Georg Andrén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons