A-
A+

"Vi tappar den bäste genom tiderna"

Henrik Lundqvist under VM 2019.
Henrik Lundqvist under VM 2019.
IshockeyTT

Henrik Lundqvist slutar och därmed förlorar Sverige sin genom tiderna bäste hockeymålvakt.

Utan tvekan. Han har spelat på hög nivå så länge och varit väldigt bra när det gällt som mest, säger målvaktstränaren Thomas Magnusson.

Annons

Annons

Magnusson säger att beskedet om att Lundqvist lägger av inte var oväntat, med tanke på hjärtproblemen som stoppade 39-åringen från spel förra säsongen.

Men det blir ändå lite chockartat med tanke på den karriär han haft. Han har betytt så otroligt mycket för oss som håller på med hockey, och framför allt målvakter. Både genom det han presterat men framför allt som förebild, säger han.

Även Tre Kronors förbundskaptenen Johan Garpenlöv hyllar Lundqvist för det han betytt för svensk ishockey.

När han kom fram drog han med sig ett helt gäng målvakter som tog rygg på honom. Han har stått för en professionalitet när det gäller hans sätt att vara, både på och utanför isen, säger Garpenlöv.

Komplett som målvakt

Målvaktstränaren anser att Lundqvist varit komplett som ishockeymålvakt.

Tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt brukar vi prata om och han har haft alla pusselbitar, säger Magnusson.
Han har haft en naturlig fallenhet för att vara målvakt och det gäller allt – från att vara duktig på att ta in och lära ny teknik, att förstå spelet, men framför allt inställningen och det mentala. Han har på ett fantastiskt sätt klarat av pressen som han haft i NHL-miljön i Rangers.

Både Magnusson och Garpenlöv hyllar Lundqvist för den roll han haft utanför isen, att hans sätt att vara och agera gjort honom till en väldigt fin förebild som entusiasmerat många att bli ishockeymålvakter.

Han har blivit en kändis även utanför hockeyn som kanske gjort att människor blivit intresserade av ishockey, säger Garpenlöv.

Annons

Annons

Konkurrerat om OS-plats

Garpenlöv säger att Sverige nu "tappar sin bäste målvakt genom tiderna". Och han hade gärna haft med Lundqvist till OS i Peking i februari.

En Henke i full form som spelar sin bästa hockey skulle vara värdefull för vilket lag som helst. Så hade han spelat på den nivån hade han absolut konkurrerat om en plats, säger förbundskaptenen.
Men känner han nu att han inte kan komma tillbaka på den nivå han vill vara på, då har han tagit helt rätt beslut.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!