-
+

"Vi vet att Hanna inte gjort något fel"

Hanna Öberg under mixedstafetten.
Hanna Öberg under mixedstafetten.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Ukraina gick till attack mot Hanna Öberg efter bronsduellen i mixedstafetten i skidskytte-VM

Jag har aldrig upplevt något så osportsligt under mina 20 år i sporten, säger Olena Pidhrusjna.
Jag blir lite arg faktiskt, säger Sveriges huvudtränare Johannes Lukas till TT.

Annons

Annons

Hanna Öberg fick slita på spurtvarvet men lyckades vara först över den backe som hon och tränaren Johannes Lukas på förhand pekat ut som kritisk i den tunga snön då bara ett spår ansågs körbart.

Jag visste att är jag först på toppen på den första backen efter vändningen då är det jäkligt svårt att passera sen. Jag fick verkligen bita i för att vara före ukrainskan på den backen, men det var värt det och hon kunde inte passera sen. Så det var mycket taktik, för jag tror att hon kanske hade mer sprutt i benen, sade Öberg efteråt.

"Pressade ut mig i snön"

Ukrainskan riktar nu hård kritik mot Öbergs körning.

Hon började pressa ut mig i nysnön och till och med i buskarna. Jag försökte ropa "flytta, flytta", men fick ingen reaktion, säger Olena Pidhrusjna till sport-express.ru.
Det är helt osportsligt. Under mina 20 år inom sporten har jag aldrig upplevt något så fräckt och oförskämt.

Hanna Öberg höll Pidhrusjna bakom sig och fixade bronset till Sverige, och huvudtränaren Johannes Lukas förstår inte ukrainskans utspel.

Annons

Annons

Hänvisar till juryn

Om man tycker så, då ska man lämna in en protest och då finns en jury som kan ta hand om det. Att gå ut och säga så efteråt tycker jag är helt fel. Jag blir lite arg faktiskt, att man går den här vägen och inte den officiella, säger han till TT och fortsätter:
Hanna har inte gjort något som varit på gränsen, det fanns plats till vänster, till höger – om hon är så stark kan hon köra förbi. Det är ingen diskussion.

Lukas menar att om det hade varit några tveksamheter hade juryn tagit upp ärendet på egen hand.

Och jag har inga problem om någon lämnar in en protest, det är därför det finns en jury. Och jag är helt säker på att om hon hade gjort det hade de inte tagit upp det, säger Lukas.

Kommentarer på sociala medier

Hanna Öberg valde efter torsdagens träning att inte prata med medierna. Lagkamraten och lillasyster Elvira Öberg berättar dock att Hanna Öberg fått ta emot kommentarer även på sociala medier:

De tycker inte att Sverige förtjänar medaljen och att det var osportsligt beteende, säger Evlira Öberg.

TT: Vad tänker du om det?

Att det är tråkigt att Pidhrusjna i det här fallet behöver gå ut i media i stället för att lämna in en protest. Men vi vet att Hanna inte gjort något fel och det vet hon också. Det verkar bara vara ukrainare som tycker att hon gjort något fel och det säger mer om dem än om oss.

Enligt Mona Brorsson är reglerna solklara.

Det finns regler och man får inte bete sig osportsligt i spåret och det är egentligen inga oklarheter. Hon (Pidhrusjna) trodde ju att regeln var att man måste flytta sig i spåret, och det är en regel som finns men enbart vid individuell start. För mig är det självklart, man måste ju åka runt om man vill komma förbi, säger Brorsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss