Vikarierna tvingas sluta efter bageribranden

Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes i branden.
Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes i branden.
EkonomiTT

Efter branden som ödelade Polarbröds fabrik i Älvsbyn står 245 personer utan ett jobb att gå till. Vikarierna får inte jobba kvar – och det är oklart hur det blir för fast anställda.

Vi hoppas att vi kan bygga upp det nya med de medarbetare vi har, säger vd:n Anders E Johansson.

Annons

Annons

Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.
Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.

Branden och risken för att brödet inte ska räcka har fått kunder i Piteå att länsa Ica Kvantum i Piteå på företagets produkter, rapporterar NSD.

Även Coop märkte av en bröd-boom under måndagen – i hela landet.

"Vi såg en tvåsiffrig ökning i försäljningen av Polarbröds produkter under gårdagen jämfört med samma dag föregående år", skriver Coops pressekreterare Kevin Bell i ett mejl till TT.

Polarbröd maximerar från och med nu kapaciteten för produktionen i Polarbröds andra bageri i Bredbyn, drygt fem timmars bilväg söder om Älvsbyn. Bröd som tidigare enbart bakats i Älvsbyn kan nu bakas där. Polarbröd ser också över andra samarbeten inom branschen.

Dessvärre räcker det inte med Bredbyn för att klara leveranserna. Det är en enorm utmaning, i och med att bageriet i Älvsbyn var så stort, säger Polarbröds vd Anders E Johansson till TT.

58 mister jobbet

Polarbröd är Älvsbyns största arbetsgivare och 245 personer är anställda på bageriet. Ytterligare runt några hundratal personer, inom exempelvis försäljning eller leveranser utanför orten, påverkas också av branden på olika sätt.

På tisdagseftermiddagen meddelade företaget att bageriets vikarierande personal, totalt 58 personer, får lov att gå, medan det ännu är oklart hur företaget ska lösa situationen för de tillsvidareanställda. Det finns fortfarande risk för uppsägningar och permitteringar, men företaget har en dialog med facket, kommunen och regeringen.

Vi ska upp på banan igen, där ett nytt innovativt bageri är målbilden. Så nu ser vi över vilka behov vi har i dag, i återuppbyggnadsarbetet och i framtiden och vi hoppas att vi kan göra detta med de medarbetare som finns kvar, säger Anders E Johansson.

Annons

Annons

"Många vill hjälpa till"

Han uppger att personalen visat en stor kämparglöd.

Det är ett jäkla fint go i personalen. Många vill hjälpa till. Det var många händer i luften, som erbjöd sig att åka till Bredbyn för att baka redan i går.

TT: Ser ni någon lösning där alla fast anställda får behålla jobbet?

Vi kan i nuläget inte garantera att alla blir kvar i det nya.

Klart är dock att Polarbröd inte kommer att lämna Älvsbyn. Bageriet ska byggas upp igen.

Hjärtat av Polarbröd är i Älvsbyn och ska så förbli. Huset är borta men människorna och kunskapen finns ju kvar, så vi har väldigt mycket att bygga på. Vi ska vara precis här. Det finns inte på kartan att vi ska flytta någon annanstans, säger bolagets koncern-vd Karin Bodin.

Hälsningar och kondoleanser

Bodin är överväldigad av allt stöd, erbjudanden om hjälp och värme som mött företaget efter branden. Ministrar och politiker som Ibrahim Baylan (S) och Annie Lööf (C) har hört av sig, liksom lokalbor och företag.

Många skickar varma hälsningar och till och med kondoleanser. De förstår storheten och det brutala i den här händelsen, säger Bodin.
Jag är femte generationen i det här brödföretaget i Älvsbyn så det skulle vara tusan om vi behöver ge upp nu. Det vill vi inte utan vi ska fortsätta i fem generationer till.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel antal vikarier som blir av med jobbet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons