A-
A+

Viktig gränsövergång till Syrien hålls öppen

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield inspekterar matleveranser vid Bab al-Hawa den 3 juni. Nu står det klart att gränsövergången förblir öppen.
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield inspekterar matleveranser vid Bab al-Hawa den 3 juni. Nu står det klart att gränsövergången förblir öppen.
SyrienTT-AFP

Den sista livlinan för miljontals civila syrier såg ut att skäras av. Men sedan Ryssland och USA enats i FN:s säkerhetsråd förblir gränsövergången Bab al-Hawa öppen.

Annons

Annons

Säkerhetsrådet godkände på fredagen enhälligt en förlängning av resolutionen som tillåter humanitär hjälp att föras in i Syrien via Turkiet. Gränsövergången Bab al-Hawa är i nuläget FN:s enda väg att transportera förnödenheter till det krigshärjade landet, men utgången av säkerhetsrådets omröstning var likväl oviss. Ryssland hade hotat att lägga in veto, vilket hjälporganisationer varnat skulle drabba miljontals civila syrier.

Vändningen kom efter förhandlingar mellan USA och Ryssland, som nu gemensamt hyllar den diplomatiska insatsen.

För första gången har Ryssland och USA inte bara lyckats nå en överenskommelse utan också presenterat en gemensam text som stöds av alla rådets medlemmar, säger ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia.
Det är ett viktigt ögonblick för FN och säkerhetsrådet, som i dag visade att vi kan göra mer än bara prata, kommenterar amerikanska kollegan Linda Thomas-Greenfield.

FN hade tidigare tillgång till totalt fyra gränsövergångar men tre har stängts efter att Ryssland och Kina – som hävdat att de används för att smuggla vapen till rebellgrupper – lagt in veto.

Överenskommelsen om gränsövergången förlängs i ett första skede med sex månader, och kan därefter förlängas i ytterligare sex månader. Runt tusen lastbilar med nödhjälp till främst den syriska provinsen Idlib passerar varje månad Bab al-Hawa-korsningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!