A-
A+

Viktigt mellanårsval i Mexiko

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, kallad Amlo, ger tummen upp efter att ha röstat i mellanårsvalet.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, kallad Amlo, ger tummen upp efter att ha röstat i mellanårsvalet.
MexikoTT-AFP

I Mexiko har folket börjat rösta i ett mellanårsval som ses som en sorts folkomröstning. Har den vänstersinnade presidenten Andrés Manuel López Obradors utlovade förvandling av landet fortfarande stöd?

Annons

Annons

Annons

Annons

Det mexikanerna i realiteten ska välja är de 500 ledamöterna i kongressens underhus, 15 av 32 delstatsguvernörer och tusentals lokalpolitiker.

Amlo, som presidenten ofta kallas, valdes på ett sexårsmandat 2018 efter löften om att lämna vad han kallade för landets nyliberala ekonomiska politik och ett stopp på korruptionen.

Detta genom sin plan för en "fjärde omvandling". Ett brett idéprogram som bland annat inbegriper satsningar på välfärd och sänkta löner för höga ämbetsmän inklusive presidenten – alltså han själv.

Mexikos framtid står på spel i det här valet. Väljarna väljer mellan två rivaliserande framtidsvisioner för Mexiko, mellan López Obradors "fjärde omvandling" eller en delvis återgång till den tidigare politiken, säger Pamela Starr, professor vid University of Southern California.

Frågetecknen för Amlos popularitet grundar sig i dystra nyheter om det utbredda drogrelaterade våldet och en pandemi som drabbat befolkningen och ekonomin hårt. Inte minst då presidenten valt att inte lansera några stora stimulanspaket av rädsla för att statsskulden ska växa för mycket.

Vallokalerna stänger under natten till måndag svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss