A-
A+

Viktigt planera TBE-vaccinering i covidtider

En fästing som satt sig fast på ett människoöra. Arkivbild.
En fästing som satt sig fast på ett människoöra. Arkivbild.
HälsaTT

Vill man vaccinera sig både mot TBE och covid-19 så bör det gå en viss tid mellan sprutorna, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Det kan därför vara en idé att i god tid planera för sprutan mot fästingsmittan.

Annons

Annons

Varje år rapporteras omkring 200-400 fall av TBE i Sverige. När vaccinationerna mot sjukdomen drar i gång för säsongen bör det gå en vecka mellan det att du har tagit en spruta mot TBE och vaccinet mot covid-19, enligt FHM.

Det är egentligen för att covid-19-vaccinen är så nya. Man vill ha koll om det blir biverkningar, så att man vet till vilket vaccin de hör till, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Ingen vits att vänta

För den som har tänkt att vaccinera sig mot TBE kan det därför vara läge att börja planera för det redan nu.

Generellt kan man säga, och det gäller även andra år, att det är bra att komma i gång med TBE-vaccinationerna redan nu om man ska börja vaccinera sig. Det är nu som fästingarna blir aktiva. Det är ingen vits med att vänta med det och det bästa är om man börjar så att man hinner ta två doser innan säsongen är i gång på allvar.

Läkemedelsföretaget Pfizer ser i sina försäljningssiffror från 2020 att ett stort antal doser TBE-vaccin gavs under sommarmånaderna, vilket ger en indikation om att många vaccinerar sig maj–juli. I år ska även ett stort antal personer vaccinera sig mot covid-19 under samma period.

TT: Krävs det mer planering ett år som detta med anledning av covid-19?

Lite, men vad gäller TBE har man ganska många veckor att spela på, säger Marika Hjertkvist.

Annons

Annons

Färre fall 2020

Förra året registrerades 268 fall av TBE i Sverige — något färre än året innan.

Det gick faktiskt ner från 358 fall 2019. Det var tre toppår före förra året med nästan uppåt 400 fall årligen, säger hon tillägger:
Det är lite konstigt, kan man tycka, eftersom fler var ute i naturen och höll sig mer i Sverige och nästan alla fall som rapporteras i Sverige smittas av TBE i Sverige. Men vi vet inte riktigt vad det beror på då det är många faktorer som spelar in.

Hur stor roll vaccinationerna mot TBE spelar mot smittan är svårt att säga då det inte finns något vaccinationsregister på plats i Sverige.

Vi vet hur många doser som säljs men inte hur de är fördelade över befolkningen, säger Marika Hjertqvist och tillägger att det inte finns något krav på att man måste registrera det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!