A-
A+

Vill åtala Danmarks förra försvarsminister

Claus Hjort Frederiksen. Arkivbild.
Claus Hjort Frederiksen. Arkivbild.
DanmarkTT

Danmarks riksåklagare vill åtala den tidigare försvarsministern Claus Hjort Frederiksen för att ha spritt hemlig information. Nu ska Folketinget ta ställning till frågan.

Annons

Annons

Det var i december förra året som Hjort Fredriken och tre andra personer greps misstänkta för att ha läck topphemliga uppgifter från landets två underrättelsetjänster.

Han misstänks för att ha brutit mot brottsbalkens lagparagraf 109. Maxstraffet är tolv års fängelse, eller tre års fängelse alternativt böter om brottet har begåtts utan uppsåt.

Nu har riksåklagaren meddelat att man vill åtala ex-ministern, rapporterar Danmarks Radio. Med anledning av detta har justitieminister Mattias Tesfaye bjudit in Folketingets partier för att diskutera om Claus Hjort Frederiksens parlamentariska immunitet ska hävas.

Försvarsadvokat Rene Offersen är kritisk till riksåklagarens beslut.

Vi noterar att man hos åklagarmyndigheten kommit fram till den här slutsatsen, som jag inte tycker var nödvändig.

Han tillägger att hans klient nekar till alla anklagelser.

Claus Hjort Frederiksen har tidigare uppgett att misstankarna har sin grund i ett antal intervjuer där han anklagas för att ha försagt sig om ett övervakningssamarbete mellan Danmark och USA.

En av de tre andra personerna som greps var Lars Findsen, chef för Danmarks militära underrättelsetjänst. Han släpptes i februari ur häktet i februari, men är fortfarande misstänkt for brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.