A-
A+

Vilsen Johnson grottar ner sig i Greta Gris

Premiärminister Boris Johnson håller tal på CBI:s konferens.
Premiärminister Boris Johnson håller tal på CBI:s konferens.
StorbritannienTT

Den förlorade tråden blev en härva. Och härvan förvandlades till Greta Gris när premiärminister Boris Johnson höll ett viktigt tal om brittisk industri.

Gristalet förstärker partivänners nyväckta misstro mot Johnson.

Annons

Annons

Ricky Zoom, Peppa Pig (på svenska Greta Gris), and PJ Masks i en monter från tillverkaren. Peppa Pig står i mitten. Arkivbild.
Ricky Zoom, Peppa Pig (på svenska Greta Gris), and PJ Masks i en monter från tillverkaren. Peppa Pig står i mitten. Arkivbild.

För att förstå Boris Johnson, premiärminister i Storbritannien, så måste åhöraren vara väl införstådd med Greta Gris – på engelska Peppa Pig. Åtminstone om man har en uppsatt position i näringslivet och var närvarande vid Johnsons linjetal på måndagen.

Vid framträdandet på CBI:s chefskonferens Port of Tyne, i South Shields, som även sändes online, tappade Johnson bort sig i sitt talmanus och bläddrade frenetiskt bland arken.

Men han räddade situationen, åtminstone enligt egen utsago, genom att plötsligt börja hänvisa till grisen Greta.

Johnson sade att få lyckats med det som den animerade figuren och hennes familj förmått: att bli exporterad till 180 länder under sina 17 levnadsår som tv-figurer.

Peppa Pig ansågs vara värt 3,8 miljarder dollar när varumärket köptes av leksakstillverkaren Hasbro 2019.

"Jag var där"

Premiärminister Johnson gladde sig också åt den nöjespark nära Ower i England som har Greta Gris som tema.

Jag vet inte om ni hört nyheten, mina vänner, men igår besökte jag Peppa Pig World. Räck upp en hand, ni som varit där, sade Johnson när till sist gav upp om att hitta sin plats i manuskriptet och inledde ett improvisationsstycke.

Någon bisarr minut senare avrundade han talet med en tanke om förbättrade regler för världshandeln:

Då kan vi skicka fantastiska produkter som Peppa Pig till resten av världen. Det finns ingen gräns på våra kreativa möjligheter om vi kan sälja en Picassoinspirerad gris till kinesiska barn.

Annons

Annons

"Skakig tid"

Efter talet frågade en reporter om Johnson mådde bra. Det gjorde han.

Men särskilt den konservativa falangen i det Konservativa partiet Tories fick ytterligare argument i en växande kritik mot dess ledare.

Viktiga frågor rör bland annat Johnsons förslag om förändringar av landets socialsystem, men även hans skakiga agerande kring lobbyskandaler inom partiet har skadat hans ledarskap.

Det finns stor oro inom Downing Street för premiärministern . . . det fungerar helt enkelt inte, sade en källa till The Guardian.

Den inflytelserika partivännen Jeremy Hunt sade till tidningen The Times att regeringen går igenom "en skakig tid".

"Isberg rakt framför oss. Houston, vi har ett problem", skriver tidningen Daily Mail.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.