A-
A+

Vindkraften nu i samma liga som kärnkraften

Vindkraftverk utanför Färlöv i Skåne. Arkivbild.
Vindkraftverk utanför Färlöv i Skåne. Arkivbild.
EkonomiTT

Vindkraften i Sverige har vind i seglen – under de senaste fem åren har produktionen fördubblats.

I februari passerades ännu en milstolpe när vindkraften för första gången låg jämsides med kärnkraften, skriver Ny Teknik.

Annons

Annons

Februari blev en månad att minnas för den svenska vindkraftssektorn, som stod för omkring 27 procent av den sammanlagda elproduktionen i landet, visar Ny Tekniks senaste elrapport.

Även kärnkraften stod för omkring 27 procent av produktionen, och låg alltså för första gången jämsides med vindkraften under en enskild månad. Omräknat till gigawattimmar stod de två energislagen för runt 3 900 vardera.

Kärnkraftverket Forsmark 2 gick dock ned på halv effekt under natten mot den 18 februari, men felet åtgärdades och reaktorn gick dagen efter upp i effekt igen. Dessutom har kärnkraftverket Ringhals 4 varit ur drift sedan i augusti i fjol.

Den allra största produktionen under februari stod vattenkraften för, med runt 40 procent av den totala mixen, skriver Ny Teknik.

Under det senaste året har vindkraften ökat sin produktion med 7 procent, jämfört med det föregående året. Sett ur ett ännu längre perspektiv – fem år – har vindkraften fördubblat produktionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.