Vinstlyft för Elekta

Strålterapibolaget Elekta redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Strålterapibolaget Elekta redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
EkonomiTT

Annons

Annons

Strålterapibolaget Elekta redovisar en vinst före skatt på 216 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets första kvartal, avslutat i juli. Under motsvarande kvartal ett år tidigare låg vinsten på 190 miljoner kronor.

Omsättningen sjönk 5 procent till 2 981 miljoner kronor, från 3 228 miljoner ett år tidigare. Men bruttoorderingången steg 4 procent till 4 451 miljoner kronor.

"Elektas solida resultat med positiv ordertillväxt och ökad lönsamhet under det första kvartalet är ett tydligt tecken på vår motståndskraft och den starka underliggande efterfrågan på våra produkter", skriver Gustaf Salford, tillförordnad vd på Elekta, i en kommentar.

Elektas styrelse har inför en stämma föreslagit en halvering av utdelningen till 90 öre per aktie för det förra räkenskapsåret.

"Styrelsen kan kalla till extra bolagsstämma för att föreslå en ytterligare utdelning. Detta är beroende av allmänna ekonomiska utsikter och hur covid-19 kommer att påverka Elekta och dess marknader framöver", skriver Elekta i delårsrapporten.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons