A-
A+

Vinstlyft för större Billerud Korsnäs

Skogsbolaget Billerud Korsnäs har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Skogsbolaget Billerud Korsnäs har släppt delårssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT

Skogsindustriföretaget Billerud Korsnäs, som har vuxit rejält under det gångna året, går bättre än väntat.

Bolaget redovisar en vinst före skatt på 1 804 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 382 miljoner kronor motsvarande period året före.

Annons

Annons

Omsättningen uppgick till 11,4 miljarder kronor, jämfört med 6,5 miljarder kronor ett år tidigare.

Det kraftiga lyftet för omsättning och vinst förklaras till största del av att vad som tidigare hette Versos nu ingår i verksamheten som Billerud North Americas, vilket gjort att koncernen vuxit till en verksamhet med 5 900 medarbetare med tillverkning på två kontinenter.

Fortsatt kostnadsinflation

Det justerade rörelseresultatet blev 2 267 miljoner kronor, upp från 883 miljoner. Där hade analytiker i snitt räknat med cirka 2 200 miljoner kronor enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

"Trots makroekonomisk osäkerhet förväntas verksamheten vara fortsatt stark under det tredje kvartalet", skriver bolaget i sina utsikter för tredje kvartalet.

Billerud Korsnäs pekar på fortsatt kostnadsinflation på insatsvaror, särskilt för massaved i Europa, men ser även en positiv prispåverkan och ""mixförbättringar", som väntas kompensera för högre kostnader.

Annons

Annons

"Förbättring av logistiksituationen"

"Kriget i Ukraina fortsätter att ha en påverkan på råvarupriserna och osäkerheten i Europa. Vi ser en betydande ökning av vedkostnaderna, medan priserna på andra råvaror stabiliseras på en hög nivå", skriver vd Christoph Michalski i en kommentar.

"Logistik inom Europa och över haven fortsätter att vara en stor utmaning, både vad gäller tillgänglighet och tillförlitlighet. Situationen i Nordamerika förbättras sakta med stabila vedkostnader, stabiliserande kostnader för andra råvaror och en förbättring av logistiksituationen", fortsätter han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.