A-
A+

Vinstras för Postnord

Postnord, med vd Annemarie Gardshol, pressas av snabbt vikande volymer för både brev och paket. Arkivbild.
Postnord, med vd Annemarie Gardshol, pressas av snabbt vikande volymer för både brev och paket. Arkivbild.
EkonomiTT

Den svensk-danska brev- och paketleverantören Postnord redovisar ett kraftigt vinstras för årets andra kvartal. Bolaget pressas av stora fall för både brev- och paketvolymerna.

Annons

Annons

Postnord redovisar ett vinstras på 59 procent för årets andra kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Rörelseresultatet faller till 214 miljoner kronor, ned från 518 miljoner ett år tidigare.

Nettoomsättningen sjunker samtidigt 5 procent till 10 miljarder kronor.

"Resultatet minskade till följd av fortsatt kraftig paket- och brevvolymnedgång. Postnord vidtar lämpliga åtgärder relaterade till rådande förutsättningar", skriver det statskontrollerade bolaget i en kommentar i delårsrapporten.

Paketvolymerna föll med 7 procent och brevvolymerna med 12 procent under kvartalet, enligt rapporten.

"Vidare påverkas resultatet fortsatt negativt av högre transportrelaterade kostnader till följd av inflation, ökade drivmedelspriser samt kapacitetsbrist till följd av EU:s mobilitetspaket och kriget i Ukraina", skriver vd Annemarie Gardshol i en kommentar.

Enligt Garshol har Postnord höjt tempot i redan befintliga "förbättringsprogram" och koncernen har under årets andra kvartal cirka 1 500 färre medarbetare än under motsvarande kvartal 2021.

"Ett ytterligare exempel på hur vi anpassar vår verksamhet är den påbörjade nedstängningen av brevterminalen i Fredericia för att framöver endast ha kvar brevterminalen i Taastrup i Danmark. Vi arbetar även vidare med att öka flexibiliteten i vår affärsmodell som är präglad av höga fasta kostnader", skriver Garshol.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.