A-
A+

Vinstrekord för Exxon Mobil

Den amerikanska olje- och gasjätten Exxon Mobil redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Den amerikanska olje- och gasjätten Exxon Mobil redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Vinsten för amerikanska Exxon Mobil, en av världens största olje- och gasproducenter, i andra kvartalet blev bolagets högsta genom tiderna, enligt en delårsrapport.

Lyftet var större än väntat.

Annons

Annons

Exxon Mobils nettovinst lyfte till 17,9 miljarder dollar (drygt 180 miljarder kronor) under andra kvartalet, vilket per aktie blev 4:14 dollar. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst per aktie på 3:98, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Europeiska konkurrenter – som Shell och Total Energies – har tidigare under rapportsäsongen också slagit vinstrekord.

Men även om skenande energipriser ger klirr i kassan är oljeindustrin politiskt i kläm – anklagad för att girigt tjäna pengar på Rysslands krig i Ukraina och samtidigt inte bidra tillräckligt för att med nya investeringar täcka västvärldens behov av olja och naturgas. Tidigare i sommar sade USA:s president Joe Biden att Exxon Mobil tjänar "mer pengar än Gud".

Världsmarknadspriset på råolja lyfte till över 120 dollar per fat i april–juni – de högsta nivåerna på 14 år. Men sedan dess kretsar priset närmare 100 dollar per fat. Och raffineringsmarginalerna har också tappat höjd sedan toppen i andra kvartalet.

Naturgaspriserna har dock fortsatt uppåt även i juli, kraftigt inflaterade av Rysslands strypta gasleveranser till Europa i skuggan av Ukraina kriget och västliga sanktioner.

På börsen har Exxon Mobil-aktien lyft med 50 procent sedan årsskiftet, vilket gör aktien till den nummer tre i vinnarlistan på S&P500-index. Och i april trefaldigade bolaget sitt återköpsprogram till 30 miljarder dollar (över 300 miljarder kronor) i år och nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.