Vintersäsongen i gång – här är höjdpunkterna

Frida Karlsson, en av de svenska stjärnorna att hålla koll på i vinter. Arkivbild.
Frida Karlsson, en av de svenska stjärnorna att hålla koll på i vinter. Arkivbild.
CoronaTT

Frida Karlsson mot Therese Johaug i skidspåren, Stina Nilssons nya satsning på skidskytte och Armand Duplantis i en ny inomhusserie i friidrott.

Trots coronapandemin finns det många idrottshöjdare att se fram emot i vinter.

Här är läget är i din favoritvintersport.

Annons

Annons

Sara Hector kommer inte att tävla i Nordamerika på grund av pandemin. Arkivbild.
Sara Hector kommer inte att tävla i Nordamerika på grund av pandemin. Arkivbild.
Lag Hasselborg kommer inte att spela EM. Mästerskapet blev inställt. Arkivbild.
Lag Hasselborg kommer inte att spela EM. Mästerskapet blev inställt. Arkivbild.

Längdskidor

I helgen startar säsongen med nationella tävlingar i Bruksvallarna och norska Beitostölen.

Nästa helg är det världscuppremiär i finländska Ruka och säsongen avslutas i blivande OS-orten Peking i mars. Totalt är 13 tävlingar planerade, i sju olika länder.

Internationella skidförbundet (Fis) har fått kritik för att man inte tar tillräcklig hänsyn till åkarnas hälsa och det är osäkert om alla planerade tävlingar går att genomföra. Den andra världscuphelgen i norska Lillehammer den 4–6 december har redan skjutits upp.

Två svenska tävlingar är planerade: Ulricehamn 16–17 januari och Falun 30–31 januari.

VM går i tyska Oberstdorf den 23 februari–7 mars.

Skidskytte

Internationella förbundet (IBU) har minskat antalet arrangörer för att minska på resandet. Världscupsäsongen inleds om en vecka med dubbla tävlingar i finländska Kontiolax.

Tyska skidskyttemetrolopen Ruhpolding har strukits helt ur kalendern, liksom franska Annecy. Även Östersund förlorade sin tävling sedan svenska myndigheter inte kunnat garantera inresetillstånd för ickeeuropéer.

Det här känns som ett väldigt genomförbart program. Vi halverar i stort sett allt resande och det känns som att det ska gå att genomföra, sade svenske Sebastian Samuelsson nyligen.

Nya skidskytten Stina Nilsson ska i första hand tävla i IBU-cupen, nivån under världscupen. Där är första tävlingen framflyttad till i januari.

VM avgörs 9–21 februari i Pokljuka, Slovenien.

Alpint

Världscupen startade i österrikiska Sölden i mitten av oktober med storslalomtävlingar. I helgen är det slalompremiär med dubbla tävlingar för damerna i finländska Levi – dock utan svenskor. En svensk ledare har testat positivt för covid-19, vilket lett till att hela landslaget satts i karantän.

Till skillnad mot vanliga år blir det inga tävlingar i USA och Kanada i höst – resebegränsningar och karantänsregler sätter stopp.

Näst sista stoppet för damerna blir Åre som arrangerar två slalomtävlingar 12–13 mars.

VM avgörs i Cortina, i norra Italien som är hårt coronadrabbat, med start den 9–21 februari.

Skicross

Världscupen drar i gång i österrikiska Montafon den 9–11 december.

Förra säsongens totalvinnare Sandra Näslund och de andra skicrossåkarna har fått en tävling helt inställd, medan andra tävlingsorter ändrat datum eller justerat sina program.

Till exempel har Idre fått en extra tävling, i sprintformat, i samband med två sedan tidigare inlagda världscuptävlingar i januari.

Det finns också vissa frågetecken kring VM, som är tänkt att gå i Pekings blivande OS-backar i slutet av februari.

Ishockey

Seriespelet i SHL, SDHL och hockeyallsvenskan fortsätter, trots coronautbrott i många lag och uppskjutna matcher.

Europeiska hockeyligan CHL, där Frölunda är regerande mästare, har ställts in.

NHL planerar att inleda säsongen som man avslutade den förra – i så kallade bubblor den 1 januari.

Herrarnas VM spelas i maj nästa år. Internationella ishockeyförbundet har ännu inte bestämt om ifrågasatta Belarus får vara kvar som arrangör tillsammans med Lettland.

Tre Kronor har två turneringar i Euro Hockey Tour inplanerade: Channel One Cup strax före jul och svenska Beijer Hockey Games i februari.

Junior-VM går som vanligt mellan jul och nyår. Men bara på en enda plats, i en bubbla i Edmonton, och utan publik.

Damkronornas B-VM i Frankrike i april är inställt.

Friidrott

Trots pandemin finns det planer på 26 inomhusgalor, i tolv olika länder i både Europa och Nordamerika.

Galorna är indelade tre olika kategorier – guld, silver och brons – och den första galan med guldglans blir i tyska Karlsruhe den 29 januari. Stavhopp är med på programmet då, precis som i franska Lievin (9 februari) och polska Torun (17 februari). Det är inte klart hur världsrekordinnehavaren Armand Duplantis tänker lägga upp sin säsong.

Den 31 januari ska en gala i bronskategorin avgöras i Sätrahallen söder om Stockholm.

Framflyttade inne-VM i kinesiska Nanjing avgörs i mars.

Curling

EM som skulle ha genomförts i norska Lillehammer i slutet av november är inställt. Fem andra stora mästerskap har också fått strykas ur kalendern och hela kvalet till VM 2021 måste göras om. Det drabbar dock inte lag Hasselborg och Edin, som redan säkrat biljetter till världsmästerskapet.

VM 2021 arrangeras i mars i Schweiz för damerna och i april i Kanada för herrarna. Uppladdningen ser dock minst sagt annorlunda ut.

Hösten blir överlag väldigt inställd. Det blir någon tävling i januari, har svenska OS-mästaren Anna Hasselborg sagt till TT.

Handboll

För damerna väntar EM 3–20 december – kanske. Mästerskapet skulle delas mellan Norge och Danmark, men i måndags avsade sig Norge sina matcher på grund av landets smittskyddsregler. Om inte Danmark kan arrangera turneringen på egen hand ställs den sannolikt in. Besked väntas närmaste dagarna.

För herrarnas del är det VM i Egypten 13–31 januari som gäller.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons