A-
A+

"Vinterviken"-skådespelarna vill ta över världen

Mustapha Aarab och Elsa Öhrn spelar John-John och Elisabeth i den nya versionen av 'Vinterviken'.
Mustapha Aarab och Elsa Öhrn spelar John-John och Elisabeth i den nya versionen av "Vinterviken".
TvTT

John-John och Elisabeth är tillbaka – men när Netflix gör remake på den klassiska "Vinterviken" är berättelsen placerad i modern tid.

Vi hoppas att det blir en stor grej, inte bara i Sverige utan runt om i världen, säger huvudrollsinnehavaren Mustapha Aarab.

Annons

Annons

Elsa Öhrn och Mustapha Aarab hoppas att nya 'Vinterviken' når en stor publik – den har världspremiär på Netflix den 8 september.
Elsa Öhrn och Mustapha Aarab hoppas att nya "Vinterviken" når en stor publik – den har världspremiär på Netflix den 8 september.
Alexis Almström har regisserat 'Vinterviken'.
Alexis Almström har regisserat "Vinterviken".

Den första filmatiseringen av Mats Wahls ungdomsroman hajpades rejält efter premiären 1996 och skådespelarna David Tainton och Lina Englund blev idoler för många unga biobesökare. När kärlekshistorien mellan John-John och Elisabeth får nytt liv på Netflix utspelas den i nutid, 2021.

Den här gången spelas kärleksparet – som är bosatta på var sin sida av Vinterviken – av Elsa Öhrn och Mustapha Aarab. Men det är inte bara ett vattendrag som skiljer dem åt. Elisabeth lever i en värld med flådiga villor, rika föräldrar och dyra prylar – ekonomiskt och kulturellt långt från John-Johns tillvaro i en betongförort med en ensamstående mamma och kriminella vänner.

Öhrn har spelat teater sedan barnsben, Aarab fick mersmak för skådespeleriet efter en liten roll i HBO-serien "Björnstad", men ingen av dem har gjort skådespeleriinsatser av den här kalibern tidigare.

Det var skönt att vi båda var nya i den miljön och kunde vara lite "What!?", att vi kunde ha varandra i det, säger Elsa Öhrn.

"Hade fått prestationsångest"

De hade inte heller någon relation till den tidigare filmatiseringen innan castingprocessen, men det behövdes inte. Under inspelningen uppmanade regissören Alexis Almström dem att inte ta in för mycket av de tidigare John-John- och Elisabeth-skildringarna.

Jag tror att det var ganska bra, annars hade man fått prestationsångest av att försöka efterlikna någonting annat, säger Elsa Öhrn.

Själv kunde hon i stället hämta mycket inspiration från sitt eget liv. Liksom rollfigurerna Elisabeth och John-John pluggar hon nämligen teater på Södra Latin.

På det sättet kunde man känna igen sig såklart, i skådespelardrömmarna, men också för att vi spelar en ålder som vi är i. Man kan känna igen sig i mycket, som att bryta sig loss från hur man är uppvuxen, säger Elsa Öhrn.

Båda drömmer om att fortsätta inom filmens värld, gärna utomlands. Mustapha Aarab har tagit en paus från gymnasiet efter filminspelningen, men planerar att börja plugga snart igen.

Jag valde att hoppa av skolan för att jag då ville fokusera på annat. Nu är jag peppad igen och planerar att gå tillbaka för att läsa klart gymnasiet, säger han.

Annons

Annons

"Väldigt personligt"

Regissören Alexis Almström hade länge funderat på att göra en egen, modern version av "Vinterviken", och tackade ja direkt när han fick frågan. 36-åringen kommer från samma socioekonomiska bakgrund som John-John, berättar han, och intresserar sig mycket för relationen mellan John-John och den bästa vännen Sluggo.

Jag kan verkligen dra paralleller till min egen storebror, den kändes väldigt personlig för mig, säger han och tillägger:
Jag har haft många talangfulla vänner när jag var liten, alla har kanske inte hamnat rätt. Det handlar så mycket om förutsättningar och om var man hamnar i livet. Jag började på en bild- och formskola i mellanstadiet och jag tror inte riktigt man greppar vad sådana små justeringar i ens liv får för inverkningar.

Den tidigare filmen utspelas i ett 90-tal där nynazismen har vuxit sig stark. Nyversionen har snarare dödsskjutningar i förorten som fond. Enligt regissören skedde förflyttningen till samtiden "organiskt".

Kärleksberättelser har i grunden en klassisk odödlig historia som alltid kommer att berättas, vare sig det är i "Wuthering heights" eller "Titanic". Det är hindren som blir samtida för mig, det som står i vägen för kärleken berättar om samtiden. Och nu känns det som att vi lever i en tid som har stora problem i samhället.

"Vinterviken" har premiär den 8 september på Netflix.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!