Virus hindrar partiledardebatt om EU

Statsminister Stefan Löfven (S), SD:s Jimmie Åkesson och de övriga partiledarna i riksdagen tvingas skjuta upp den särskilda partiledardebatten om EU, på grund av coronaläget. Arkivbild från EU-debatten 2019.
Statsminister Stefan Löfven (S), SD:s Jimmie Åkesson och de övriga partiledarna i riksdagen tvingas skjuta upp den särskilda partiledardebatten om EU, på grund av coronaläget. Arkivbild från EU-debatten 2019.
CoronavirusetTT

Riksdagen ställer in partiledarnas debatt om Sveriges EU-politik för att signalera hur allvarligt virusläget är, enligt talman Andreas Norlén.

Att ersätta debatter i kammaren med digitala går inte an, enligt riksdagsordningen. Det kan också vara stopp för aktuella debatter en tid.

Annons

Annons

"Jag vill med det här beslutet sända signalen till svenska folket att läget är mycket allvarligt och att även riksdagen behöver ompröva verksamhet som inte är absolut nödvändig", säger Norlén i en skriftlig kommentar.

Han framhåller att det är viktigt att riksdagen fungerar även under coronapandemin, men att partiledardebatten inte är ett beslutsärende. Därför kan den ställas in utan att det påverkar riksdagens konstitutionella funktioner negativt, enligt talmannen.

"Det är inte heller lämpligt att i det här läget samla alla partiledarna i samma lokal", påtalar Norlén i kommentaren. Talmannen och gruppledarna kommer att överväga en annan form för att före årets slut debattera aktuella EU-frågor.

Zoom går inte

Medan en stor del av samhället, även utskotten i riksdagen och andra delar av politiken, har gått över till att hålla videomöten så går det inte när det gäller debatter i riksdagens kammare. Riksdagsordningen säger att, i det aktuella fallet partiledarna, måste vara på plats. Det är den förklaring TT får av riksdagsförvaltningen.

Enligt Liberalernas gruppledare Johan Pehrson är partierna också överens om att, på grund av coronaläget, vara restriktiva om partier begär så kallade särskilda debatter i aktuella ämnen. Sådana har i år hållits om bland annat kriminalvårdens kapacitet, gängkriminalitet och smittspridningen inom äldreomsorgen.

Men riksdagen kommer att fortsätta med 55 ledamöter vid voteringar, det vill säga beslut om lagstiftning och andra ärenden. Det bedöms viktigt för att demokratin ska fungera i pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons