Virus sprids i de rikas paradis: "Förbannelse"

Ön Sardinien är bland annat känt för sitt kristallklara vatten, här sett utanför staden Chia. Arkivbild.
Ön Sardinien är bland annat känt för sitt kristallklara vatten, här sett utanför staden Chia. Arkivbild.
ItalienTT

Drinkar, dyr kaviar – och galopperande smitta. Ett italienskt jetsetmecka befinner sig i centrum för coronavirusets nya härjningar i Italien, med Silvio Berlusconi som ett av de senaste offren för Smaragdkustens "förbannelse".

Annons

Annons

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har smittats av covid-19 efter en resa till Sardinien. Arkivbild.
Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har smittats av covid-19 efter en resa till Sardinien. Arkivbild.

Costa Smeralda är Italiens kanske mest omsusade kustremsa. Välbeställda turister har länge lockats till de kritvita stränderna på nordöstra Sardinien, där glamorösa klubbar och hotell välkomnar gäster från hela världen.

Men den senaste tiden har rapporterna därifrån handlat mindre om champagne och kristallklart hav, och mer om hur de rika ofta struntat i att bära munskydd när de går på restaurang – trots att det är ett strikt krav i huvudstaden Rom.

"Förbannelse"

Sardinien var en av de regioner som drabbades minst av pandemin i våras. Men fallen har ökat sedan turister från hela landet styrt kosan dit för att bada och festa. Den 22 augusti noterade Rom 215 smittade på ett dygn, en siffra som huvudstadsområdet inte hade nått sedan slutet av mars. En majoritet av fallen kopplades till personer som återvänt från semestrande – och då främst från Sardinien.

De båda tidningarna La Repubblica och Corriere della Sera skriver i liknande ordalag om "förbannelsen" som de menar har vilat över den exklusiva Smaragdkusten i augusti.

Tidigare i veckan stod det klart att den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi, hans partner och två barn, testat positivt för covid-19 efter att ha vistats på Smaragdkusten. Och sedan tidigare kopplas också över 60 fall till den tidigare formel 1-stallchefen Flavio Briatores populära nattklubb Billionaire, som har haft tusentals gäster i augusti.

Annons

Annons

Fick besök

Klubben tvingades stänga i slutet av månaden sedan Briatore och flera av hans anställda testat positivt för covid-19.

Myndigheterna fick då den svåra uppgiften att försöka spåra alla som nyligen har besökt klubben, inklusive hundratals italienska och internationella vip-gäster. Bland de som har setts till i trängseln och sedan insjuknat finns fotbollslaget Bolognas tränare Sinisa Mihajlovic, ett tiotal fotbollsspelare, lokala tv-kändisar och en boxare, enligt Corriere della Sera.

Briatore och Berlusconi ska ha träffats tio dagar innan Billionaire fick stänga. Då besökte Briatore Berlusconis egendom Villa Certosa – som sägs vara två gånger så stor som Vatikanstaten. Där ska det bland annat finnas en konstgjord vulkan som sprutar fyrverkerier, sju simbassänger och en amfiteater i grekisk stil. För några år sedan värderades egendomen till minst 450 miljoner euro (omkring 4,6 miljarder kronor).

Vårdas på sjukhus

Den tidigare premiärministern testade sig först när han lämnat Sardinien i slutet av augusti. Då var provsvaret negativt. Men 83-åringen tog ett nytt test efter det att Briatore och flera andra insjuknat – och han vårdas nu på sjukhus, vilket dock har beskrivits som en ren försiktighetsåtgärd.

Italien var ett av de länder i Europa som drabbades hårdast av pandemin. I mars och april dog många, men efter det lyckades landet bromsa spridningen. Antalet nya fall har dock ökat i augusti, inte bara på Sardinien, vilket experter skyller på semestrande och nattliv.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons