Virus tvingar fram nya restriktioner i Tokyo

Japans premiärinister Yoshihide Suga, här på en presskonferens på juldagen.
Japans premiärinister Yoshihide Suga, här på en presskonferens på juldagen.
JapanTT-AFP-Reuters

Tokyo utökar ännu en gång sina restriktioner för att stoppa smittspridning.

Bland annat uppmanas boende i den japanska huvudstaden att inte lämna sina hem efter klockan åtta på kvällen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Anledningen är att drygt 4 500 nya fall av coronasmittade registrerades under nyårsafton och att regeringen vill stävja det nya utbrottet.

Tokyoområdet står för drygt hälften av alla covidfall i Japan och områdets ansvariga politiker har vädjat till regeringen om mer hjälp.

"Tydligare budskap"

Inte ens under de tre dagarna med nyårsfirande gick antal fall ner i Stortokyo. Vi känner att det behövs ett tydligare budskap, säger Japans premiärminister Yoshihide Suga under en presskonferens.

Suga säger att han så långt som det är möjligt vill undvika en total nedstängning av Tokyo, väl medveten om vilka ekonomiska skador det skulle kunna åsamka landet.

Annons

Annons

Uppmanas stanna hemma

Boende i 35-miljonersstaden Tokyo ombeds nu istället att inte lämna sina hem efter klockan åtta på kvällen, annat än vid trängande behov som läkarbesök.

Från och med fredag kommer även restauranger att stänga senast klockan åtta. Detta meddelade under måndagen det lokala styret i Tokyo-prefekturen.

Alkoholservering måste även upphöra efter klockan 19.00 i Tokyo-området. Åtgärderna kommer att gälla fram tills slutet av månaden.

Tillfälligt inresestopp

Stora områden i Japan levde med undantagstillstånd i april och maj förra året.

I mellandagarna införde Japan ett tillfälligt inresestopp för utländska besökare, vilket betyder att enbart japanska medborgare och icke-japaner som är bosatta i landet kommer att släppas in under januari, men de måste sitta 14 dagar i karantän.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons