A-
A+

Viruslarm: Trångt som i en kista för fångar

Fångar behandlas för covid-19 på ett fältsjukhus i Bangkok i Thailand.
Fångar behandlas för covid-19 på ett fältsjukhus i Bangkok i Thailand.
ThailandTT

Vissa sover på en yta som är mindre än insidan av en kista. Svårigheterna att hålla avstånd i Thailands överfulla fängelser har lett till att nästan 25 000 personer nu har testat positivt för covid-19 innanför murarna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bär munskydd – även när du sover. Det uppmanas intagna på Thailands fängelser att göra sedan coronaviruset sprider sig som en löpeld genom de överfulla anstalterna. Läget är så pass allvarligt att myndigheterna nu funderar på att släppa vissa fångar på fri fot i förtid.

Om vi inte kan få fram tillräckligt med vaccin eller snabbt begränsa smittspridningen, så måste vi fundera på att minska antalet fångar genom tidig frigivning, sade justitieminister Somsak Thepsuthin nyligen i en intervju.
De är redan fängslade. De borde inte behöva lida mer än så.

Bristfällig information

De senaste dagarna har myndigheterna även meddelat att mer resurser avsätts för testning och vård av smittade. Men tidigare fångar menar att de intagna inte får veta hur allvarlig situationen faktiskt är.

Fångarna vet inte hur de ska skydda sig mot smittan på bästa sätt, säger Somyot Prueksakasemsuk till nyhetsbyrån AFP.

Somyot är en välkänd aktivist som anklagas för att ha förolämpat monarkin. Han släpptes mot borgen i april och hävdar att han inte testades för covid-19 en enda gång under de tio veckor som han satt inlåst. Men han var inte heller oroad över att bli smittad eftersom han inte kände till vilken riskfylld situation han faktiskt befann sig i.

Men nu är jag rädd för hur det ska gå för alla som fortfarande är kvar på insidan. Sitter du i fängelse så befinner du dig i riskzonen, det är oundvikligt.

För bara en månad sedan hade Thailand bara rapporterat tio fall av covid-19 i landets fängelser. På lördagen närmade sig den siffran 25 000, enligt AFP.

Den thailändska fängelsepopulationen uppgår till omkring 380 000 människor – vilket är långt över systemets officiella kapacitet. En majoritet avtjänar straff för knarkbrott och många celler är så fulla att vissa fångar knappt har en halv meter att röra sig på.

Det är mindre utrymme för en kropp än inuti en kista, sade justitieminister Somsak Thepsuthin till lokala medier tidigare i år.

Annons

Annons

Uppmanar till frisläppning

Human Rights Watch uppmanar myndigheterna att frigöra utrymme genom att släppa fångar som inte utgör något allvarligt hot för någon annan.

"Den thailändska regeringen är enligt internationell lag skyldig att se till att fångar och häktade har tillgång till tillräckliga smittskyddsåtgärder och vård, särskilt när utbrotten av covid-19 eskalerar" skriver Brad Adams, som är människorättsorganisationens Asienchef, i en kommentar.

"Förutom att tillhandahålla sjukvård och virustester bör myndigheterna minska fångpopulationen genom övervakad frigivning av de som hålls på politiskt motiverade grunder, för mindre brott eller som löper större risk att smittas på grund av underliggande hälsotillstånd."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss