Virusoro sänkte börsen

Nedstängningar i Europa och Kina till följd av spridningen av coronaviruset oroar marknaden. Arkivbild.
Nedstängningar i Europa och Kina till följd av spridningen av coronaviruset oroar marknaden. Arkivbild.
BörsTT

En ny våg av marknadsoro till följd av ökad spridning av covid-19 i Kina tryckte ned Stockholmsbörsen på måndagen. OMXS-index, som först inledde veckan uppåt, backade 0,8 procent.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bland tungviktarna som drog nedåt fanns klädkedjan H&M med ett kursfall på 1,2 procent. Allra sämst gick säkerhetsbolaget Securitas, som föll 3,6 procent.

Marknaden oroades av den snabbaste ökningen av inhemska covid-19-fall i Kina på flera månader. Därtill präglades stämningen av oro för att den redan infekterade relationen mellan USA och Kina ska förvärras sedan Trumpregeringen hävt restriktioner för kontakter med officiella kontakter med Taiwan.

Mot strömmen bland de mest omsatta aktierna i Stockholm gick Tele2, vars aktie steg 4,8 procent sedan mobiloperatören tecknat ett 5G-avtal med Nokia för leverans av kärnnät i Sverige och Baltikum. Även läkemedelsbolaget Astra Zeneca och ståljätten SSAB gick bra med uppgångar på 2,0 respektive 1,2 procent,

Trenden var även nedåt för världsmarknadspriset på råolja efter förra veckans kraftiga uppgång. Vändningen kom med ökad osäkerhet när det gäller efterfrågan på bränsle på grund av nya pandeminedstängningar i både Europa och Kina.

Även på de asiatiska börserna präglades handeln av nedgångar, liksom på de ledande Europabörserna. FTSE100-index i London backade 1,1 procent, medan DAX-index i Frankfurt och CAC40-index i Paris båda gick ned 0,8 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons