A-
A+

Viruspräglat party när råttans år blir oxens

Människor i munskydd shoppar nyårsdekorationer i en butik i Hongkong.
Människor i munskydd shoppar nyårsdekorationer i en butik i Hongkong.
KinaTT

Hej då lilla gnagare – välkommen hårt arbetande och ärliga jordbruksdjur. Nu inleds det kinesiska nyårsfirandet som markerar starten på oxens år.

Annons

Annons

Snart har Kina gått in i oxens år. Dessa dekorationsoxar är fotograferade i en butik i Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes i fjol.
Snart har Kina gått in i oxens år. Dessa dekorationsoxar är fotograferade i en butik i Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes i fjol.
Oxen är grundad, lojal, lugn och pålitlig, säger Jupiter Lai, Hongkongbaserad kinesisk astrolog och grundare av The Academy of Astrology, till magasinet Singapore Tatler.

Det är välkomna egenskaper efter det hårdare och pandemipräglade råttans år, som nu läggs till handlingarna. Men vi lär fortsätta att prövas, tror Lai.

Oxens energi är ganska långsam, ibland till och med stillastående. Det kan ta tid att få igenom planer och nå önskade resultat. Tålamod är årets nyckelord.

Färre reser

Det kinesiska nyåret brukar firas med fyrverkerier och festligheter i stora delar av Asien och i metropoler som San Francisco, Sydney och London, som är hem till många kineser. Men i år är festligheterna virusanpassade och nedtonade.

Oxens år börjar på fredag. Inför "nyårsafton" kvällen innan bryter vanligtvis ett frenetiskt massresande ut i Kina, då de flesta återvänder till sina hemstäder för att fira.

I år har dock Peking uppmanat människor att fira där de bor, "bara" drygt 1,1 miljarder inhemska enskilda resor beräknas göras under de sammantagna helgdagarna, noterar affärsnyhetsbrevet China Briefing med hänvisning till uppgifter från transportdepartementet. Det är 60 procent färre än 2019, det senaste virusfria året.

Den som ändå reser i Kina måste ta ett covidtest och sitta i karantän i 14 dagar vid återkomst.

Annons

Annons

Lyktor och mandariner

Förväntningarna på nyåret, som även markerar början på den så kallade vårfestivalen, är ändå stora. Kinesiska familjers hem pryds nu med röda lyktor, pappersfigurer och andra dekorationer, eftersom rött sägs symbolisera lycka.

Traditionella kött- och fiskrätter förbereds, liksom vårrullar och extra långa nudlar, som representerar ett långt liv. Apelsiner och mandariner är också obligatoriska på nyårsbordet.

Den upp till 16 dagar långa högtiden består egentligen av en rad mindre festivaler och helgdagar och kulminerar i lyktfestivalen den 26 februari. De första sju dagarna är allmänna helgdagar i Kina, enligt informationssajten Chinese New Year.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss