A-
A+

Vissa vacciner inte lika effektiva mot varianter

Så kallade mRNA-vaccin tycks fungera sämre mot de varianter av coronaviruset som man hittills har upptäckt.
Så kallade mRNA-vaccin tycks fungera sämre mot de varianter av coronaviruset som man hittills har upptäckt.
CoronavirusetTT

Så kallade mRNA-vaccin – som Moderna och Pfizer-Biontechs vacciner mot covid-19 – är inte lika effektiva mot de varianter av coronaviruset som hittills har upptäckts, jämfört med det "ursprungliga" viruset.

Annons

Annons

Den aktuella forskningen presenteras i tidskriften Nature, enligt ett pressmeddelande.

Forskarna har mätt den neutraliserande aktiviteten hos dessa båda vacciner gentemot vissa specifika mutationer. Den ena mutationen kallas för N501Y, som är en genetisk förändring som finns hos både den virusvariant som först upptäcktes i Sydafrika och hos den som först upptäcktes i Storbritannien. Dessa vacciner fungerar också något sämre mot E484K, som är en mutation som hjälper viruset att undkomma immunförsvaret och som har upptäckts hos ett flertal varianter. Därutöver verkar det som om dessa vacciner också fungerar sämre mot en kombination av tre olika mutationer, nämligen: K417N:E484K:N501Y, som bland annat återfunnits hos den variant som först upptäcktes i Sydafrika, men som nu finns i minst ett 30-tal länder.

Studien är liten, endast ett 20-tal personer ingick i den, men forskarnas slutsats är att dessa vacciner antagligen kommer att behöva uppdateras regelbundet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss