A-
A+

Vita huset kritiserar "oförklarlig" vändning

Joe Manchin, demokratisk senator för West Virginia.
Joe Manchin, demokratisk senator för West Virginia.
USATT-AP-AFP-Reuters

Den amerikanske senatorn Joe Manchin, som är demokrat, säger att han kommer att rösta emot president Joe Bidens "mjuka" reformpaket.

En "plötslig och oförklarlig" vändning, enligt Vita huset.

Annons

Annons

Vita husets pressekreterare Jen Psaki. Arkivbild.
Vita husets pressekreterare Jen Psaki. Arkivbild.
Beslutet är ett hårt politiskt slag mot president Joe Biden.
Beslutet är ett hårt politiskt slag mot president Joe Biden.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger i ett kritiskt uttalande att Manchins utspel går emot vad han tidigare har lovat.

Vi kommer att fortsätta pressa honom för att se om vi kan få honom att återigen ändra sig, uppfylla sin åtaganden och stå för sitt sitt ord, säger Psaki.

Nya försök kommer att göras efter årsskiftet, säger hon.

"Måste säga nej"

Reformpaketet – som har förhandlats ned till ungefär 1 800 miljarder dollar, hälften av det ursprungliga värdet – har fått namnet "Build back better" och innehåller bland annat klimatsatsningar, allmän förskola, sociala satsningar och viss betald sjukledighet.

Jag kan inte rösta för det här lagförslaget, säger West Virginia-senatorn Manchin till Fox News och fortsätter:
Jag har försökt så mycket jag bara kan. Jag kan inte göra det. Jag måste säga nej till det här förslaget.

Manchin säger till Fox News att hans beslut grundas i rädsla för växande inflation och statsskuld samt hotet från smittspridningen av covid-19 i och med omikronvarianten.

Annons

Annons

Hänger på senaten

Reformpaketet har redan fått grönt ljus i representanthuset, underhuset i den amerikanska kongressen. Därför hänger det på senaten, överhuset, där mandatfördelningen mellan Demokraterna och Republikanerna är 50–50.

Men då vicepresidenten, demokraten Kamala Harris, har utslagsrösten vid oavgjorda omröstningar har demokraterna i teorin majoritet.

Manchin och en annan högerlutande demokratisk senator, Kyrsten Sinema från Arizona, har inte följt partilinjen och kan därför agera tungan på vågen. Det "mjuka" paketet har främst bantats för att blidka Manchin och Sinema.

Tufft för Biden

Arbetet med att få igenom sina reformer i kongressen har varit en smal balansgång för president Biden. Inte minst då han även stötte på patrull från vänsterhåll.

Vänsterlutande demokrater i representanthuset hotade med att rösta nej till Bidens "hårda" paket med infrastruktursatsningar om han inte levererade rejäla satsningar i det "mjuka" paketet. I slutändan, i november, röstades det "hårda" paketet igenom ändå – med stöd av båda partierna.

Manchins beslut är en tuff motgång för Biden, som har investerat mycket politiskt kapital i sina försök att få igenom satsningarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.