A-
A+

Vita sydafrikaner mest skeptiska mot vaccin

En kvinna vaccineras i sydafrikanska Johannesburg. Arkivbild.
En kvinna vaccineras i sydafrikanska Johannesburg. Arkivbild.
SydafrikaTT-AFP

Vita vuxna i Sydafrika är mer skeptiska till att vaccinera sig mot covid-19 än deras svarta landsmän, visar en ny studie.

Annons

Annons

I stort har vaccinviljan i det av pandemin hårt drabbade landet ökat. Men endast omkring hälften av vita vuxna är positiva till att vaccinera sig, jämfört med 75 procent bland den vuxna svarta befolkningen. En tidigare studie gjord för sex månader sedan visade liknande resultat, men skillnaden har ökat under de senaste månaderna.

Vaccinviljan minskade från 56 procent till 52 procent bland vita vuxna, medan den ökade från 69 till 75 procent bland de svarta, enligt studien från Johannesburgs universitet samt tankesmedjan HSRC.

"Oron över bieffekter samt vaccinets effektivitet är särskilt uttalad hos vita vuxna, gruppen med det största vaccinmotståndet", skriver forskarna.

Över 7 600 personer deltog i studien.

Sydafrika, det värst pandemidrabbade landet i Afrika med över 77 000 covidrelaterade dödsfall, var senfärdigt med att dra i gång vaccineringarna i maj.

Av de vaccinerade är runt 60 procent kvinnor och 40 procent män, och den bristande vaccinationsviljan hos männen oroar hälsominister Joe Phaahla.

Totalt är dryga 10 procent av befolkningen färdigvaccinerad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!