A-
A+

Vitkål – det nya vita guldet

Vitkål har rusat i pris. Arkivbild.
Vitkål har rusat i pris. Arkivbild.
EkonomiTT

En kundkorg innehållandes vitkål, hushållsmargarin och kaffe gräver allt djupare hål i hushållens plånbok.

De är några av varorna som rusat allra mest i pris under 2022.

Annons

Annons

Inflationen fortsätter att lyfta och livsmedelspriserna är en högst bidragande del. Augusti månad blev nu nionde månaden i rad med stigande priser.

"Totalt rör det sig om en prisökning på 14,03 procent det senaste året", säger Carl Mårtensson", prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande.

Då är det föga tröst att för augusti månad skedde faktiskt en marginell prisökning på livsmedel och alkoholfria drycker, 0,64 procent, jämfört med rekordmånaden juli (3,2 procent).

Det är dock stor skillnad mellan olika livsmedelsprodukter. Lite överraskande är kanske vitkål det som sticker ut allra mest med en prisutveckling på hela 47 procent.

Däremot kan den som vill spara pengar, satsa på en morots- eller purjolökssoppa. De båda har minskat 10,6 respektive 8,6 procent i pris under 2022.

Bland basvaror som tynger hushållens matkostnader finns kaffe, upp 36,7 procent, och hushållsmargarin, upp 39,4 procent.

Den senaste tiden har det dock skett kraftiga prissvängningar på vissa produkter, till exempel priset på apelsiner har rusat med hela 33 procent den senaste månaden.

Det är kanske inte det mest självklara substitutet för en apelsin men den prismedvetne kan trösta sig med en morot, den har blivit drygt 19 procent billigare.

Mat och dryck som stigit/sjunkit mest i pris det senaste året
Vitkål 47,0 procent
Hushållsmargarin 39,4
Lättmargarin 37,5
Kaffe 36,7
Annat smörgåsfett 29,1
Mjölk 29,0
Oljor och fetter 28,1
Gul lök 27,9
Hårdost 27,8
Färsk lax 27,7
Äpplen – 4,4
Salladskål – 5,7
Gurka – 6,6
Småcitrus – 8,6
Purjolök – 8,6
Morötter – 10,6
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.