A-
A+

Vittnesmål motsäger påstådd rysk storattack

Tidigare rysk förstörelse i Kramatorsk, den här gången träffades en skola. Arkivbild.
Tidigare rysk förstörelse i Kramatorsk, den här gången träffades en skola. Arkivbild.
UkrainaTT-AP-AFP

Den östortodoxa julefriden i Ukraina var allt annat än lugn trots ryskt löfte om eldupphör.

När eldupphöret upphört hävdade Ryssland att över 600 ukrainska soldater dödats i en attack i Kramatorsk, men enligt vittnen finns inga bevis för att soldater dödats.

Annons

Annons

Ukraina och västvärlden karakteriserade det av president Vladimir Putin utlysta eldupphöret som cyniskt lurendrejeri.

Brott mot eldupphöret rapporterades av både Ukraina och Ryssland, medan västerländska utrikes- och försvarsdepartement befarade att rysk militär genomförde förstärkningar under de 36 timmarna av utlyst eldupphör.

Strax före midnatt, lokal tid, och den tidpunkt då eldupphöret fortfarande skulle gälla från rysk sida, hörde AFP:s utsände reporter flera explosioner i garnisonsstaden Kramatorsk.

Rysk militär sade senare att ukrainska styrkor attackerats som ett slags revansch för nyårsnattens anfall mot ryska styrkor i Makijivka.

Julfirande i krigsskuggan

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, sade att omkring 600 ukrainska soldater "eliminerats". I ett uttalande från ryska försvaret sades det senare att samtliga dödats.

Anfallet har inte kommenterats från officiellt ukrainskt håll. Enligt Reuters har de två kaserner Ryssland säger sig ha förstört bara mindre skador. Nyhetsbyråns reportrar på plats såg heller inga tecken på att någon dödats.

Attacken var, om uppgifterna stämmer, den dödligaste i samband med det ortodoxa julfirandet i både Ukraina och Ryssland enligt den julianska kalendern. Men uppgifter om beskjutning, angrepp och strider rapporterades från flera av fronterna i östra Ukraina.

I hårt omstridda Bachmut i Donetsk dödades en civil person av rysk eld och ytterligare åtta skadades, enligt guvernör Pavlo Kyrylenko. I grannregionen Luhansk har hårda strider pågått vid Kreminna, enligt guvernör Serhij Hajdaj.

Annons

Annons

Begränsad tillgång till el

Samtidigt kunde ukrainare fira jul i landets viktigaste kyrkor, som S:t Sofiakatedralen i Kiev. Där hölls gudstjänsten på ukrainska för första gången på länge, då den östortodoxa kyrkan brutit med det ryska ortodoxa samfundet i Moskva.

Ukrainarnas strömförsörjning ska begränsas. Mellan klockan nio på morgonen och midnatt gäller begränsningar i samtliga regioner och om ett hushåll använder mer än det får så stängs elen av helt, meddelar den ukrainska energimyndigheten Ukrenergo via det sociala nätverket Telegram.

Anledningen är de hårt ansträngda, och till delar förstörda, strömförsörjningsnätet efter höstens och vinterns ryska robot- och drönarattacker mot civila mål.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.