-
+

Vittnesmål om våldtäkter i Kinas läger

Nya, hemska vittnesmål når ut om det som sker i Kinas ljusskygga 'omskolningsläger'. Här är ett av dem, i staden Atush, i en bild från 2018. Arkivbild.
Nya, hemska vittnesmål når ut om det som sker i Kinas ljusskygga "omskolningsläger". Här är ett av dem, i staden Atush, i en bild från 2018. Arkivbild.
KinaTT

En rad kvinnor vittnar om systematiska våldtäkter och tortyr i de läger i nordvästra Kina där hundratusentals muslimer spärras in och indoktrineras.

Annons

Annons

Flera av kvinnorna har hållits i lägren i långa perioder och berättar för brittiska BBC hur de och deras cellkamrater på regelbunden basis förts bort av kinesiska vakter och våldtagits på mer eller mindre brutala sätt.

Det brittiska mediebolaget har kunnat belägga delar av det de namngivna kvinnorna berättar. Oberoende medier har inga möjligheter att bevaka det som försiggår i lägren, där människorättsorganisationer beräknat att så många som en miljon människor hållits de senaste åren. Det handlar i huvudsak om muslimer från Kinas turkiska minoritetsgrupper, främst uigurer.

"Våldtog en efter en"

Ett vittne var vakt vid ett läger och fick uppgifter om sexuellt våld och tortyr som överensstämmer med det som berättas. En annan var fånge och säger sig ha fått en roll där hon beordrades att transportera, klä av och kedja fast yngre kvinnor inför våldtäkter.

Det talas om våldtäkter där elbatonger använts. En kvinna vittnar om hur hon sparkades i magen till den grad att hon fick operera bort sin livmoder när hon väl släppts fri och kunnat lämna Kina.

En kvinna som tvingades arbeta som "lärare" i ett läger berättar hur en ung kvinna tvingades till ett erkännande inför en samling på upp emot 100 fångar.

Efter det, inför allihop, våldtog poliserna henne en efter en, berättar kvinnan.
Medan de genomförde detta höll de noggrann uppsikt över folk och pekade ut alla som gjorde motstånd, knöt sina nävar, stängde ögonen eller tittade bort, och straffade dem.

Annons

Annons

Visat upp sång och dans

Kina beskriver de taggtrådsomringade lägeranläggningarna som omskolningscentrum. I de få arrangerade inblickar som omvärlden fått har "elever" radats upp och i forcerade tillställningar haft lektioner, dansat folkdanser och sjungit kommunistpartiets lov på mandarin.

När BBC nu ställer frågor om vittnesmålen tillbakavisas de helt.

Det är ett folkmord som pågår, meddelar USA:s utrikesdepartement, vilket både landets tidigare och nya regering har deklarerat. Både USA och Storbritannien fördömer det som kommer fram i vittnesmålen och säger att det kommer att få konsekvenser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss