-
+

VM-hjältarna hyllas efter silvret: "Utopiskt"

Andreas Palicka.
Andreas Palicka.
HandbolTT

Sverige förlorade VM-finalen i handboll mot Danmark.

Men efter den första finalen på 20 år hyllas de svenska spelarna som hjältar.

Att gå hela vägen till final är för mig utopiskt, säger damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér.

Annons

Annons

Stefan Lövgren är en av svensk handbolls största spelare genom tiderna med elva medaljer, varav en VM-guld-medalj från 1999.

Efter finalförlusten mot Danmark öste han beröm över det svenska landslaget.

Fantastiskt. Det är väl något sådant superlativ man ska plocka fram. Det är inte direkt så de halkat dit på ett bananskal utan man har presterat en enormt fin handboll. Det räcker inte hela vägen i dag, Danmark var det bättre laget. Även om man är besviken kommer stoltheten fram för den här silvermedaljen.
Jag hoppas de vaknar upp i morgon och är sjukt stolta för det är de väl värda.

Debutanterna hyllas

När stjärnspelare som Niclas Ekberg och Andreas "Stycket" Nilsson valde att tacka nej till mästerskapet fick unga oprövade kort chansen – och tog den.

Lövgren tror att ynglingarna stärkt sina chanser när det vankas OS-kval i mitten på april.

De har gjort den bästa reklamen för sig själva och det är ett angenämt problem. Alla förbundskaptener vill ha ett sånt problem. Jag tror inte de tänkt en tanke på OS-kvalet än. I morgon gör de nog det. Man kan bara konstatera att de har härliga problem, förbundskaptenerna.

Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér:

Så många mästerskapsdebutanter, att då gå hela vägen till final är för mig utopiskt. De har överträffat sig själv på alla plan. De pressar världens bästa handbollslag i 60 minuter. Det är nästan overkligt att vi är så nära att vinna ett guld. Jag lägger mig platt, säger han.

TT: Vad betyder det här för svensk handboll?

Enormt mycket. Vi har varit ifrån världseliten ett tag, men vi har gnuggat på. Allt jobb som görs i klubbarna och jobbet som förbundet gör, det här är ett bevis på att det vi gör fungerar, säger han.

Annons

Annons

"Tiden att tacka nej är förbi"

Axnér tror att konkurrensen kommer att hårdna i det svenska herrlandslaget.

Tiden av att tacka nej till ett landslag är förbi. Det har de visat. De som vill vara med är med. De som köper konceptet och inte sätter sig själva i främsta rummet. Otroligt häftigt att de fick en fullträff på det. Jag tror att färre kommer säga nej och att fler vill vara med. Att konkurrensen är hård är bara positivt.

Även i sociala medier har gratulationerna strömmat in.

"Tack för showen"

Indycarföraren Marcus Ericsson twittrade flitigt under matchen där han hyllade målvaktsgiganten Andreas Palicka – och rivalen i det danska lägret.

"Grymt bra kämpat Sverige. Och grattis Danmark till guldet! Landin i målet var outstanding, tyvärr för oss".

Höjdhoppslegendaren Stefan Holm:

"Tack för showen", skriver han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss