VM-hjälten: Förbjud nickar för barn

Geoff Hurst (i mitten) vill förbjuda nickningar på träning i för alla. Arkivbild.
Geoff Hurst (i mitten) vill förbjuda nickningar på träning i för alla. Arkivbild.
FotbollTT-Reuters

Brittiske fotbollslegendaren Sir Geoff Hurst, VM-guldhjälte 1966, vill förbjuda nickar i barnfotboll.

Jag tycker vi måste titta på att förbjuda nickar vid en ung ålder, när hjärnan inte är färdigväxt, säger Hurst.

Annons

Annons

Debatten kring nickar i ungdomsfotboll är stor i Storbritannien. Diskussionen har den senaste veckan tagit fart igen efter den demenssjuka VM-hjälten Nobby Stiles död, då forskning kopplar nickningar till demens senare i livet.

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) gick i somras ut med riktlinjer kring nickningar inom ungdomsfotbollen, där man uppmanade medlemsländerna att minimera fenomenet. England och Skottland har sedan tidigare förbjudit nickningar för barn under 12 år.

Men Sir Geoff Hurst vill se ett totalt förbud mot nickningar på träning för unga, och även ta det vidare till proffsfotbollen.

Jag tror att på man kan ta vidare detta till träningar. Jag kommer ihåg under min tid i West Ham – vi hade en boll hängande från taket i omklädningsrummet där vi kunde nicka. Vi spelade nicktennis och tränade på nickar mycket. Det hade jag förbjudit i morgon om möjligt, säger Hurst.

Totalt har fem spelare från 1966-laget drabbats av demens. Tidigare i höstas stod det klart att Manchester United-legendaren Sir Bobby Charlton lider av demens, någon även hans bror och lagkamrat Jack Charlton gjorde fram till sin död i somras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons