A-
A+

VM-silver och rekord – Hansson "feg" fyra

Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sara Junevik och Louise Hanssonj med silvermedaljen på 4x50 meter fritt.
Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sara Junevik och Louise Hanssonj med silvermedaljen på 4x50 meter fritt.
SimningAbu Dhabi, TT:s utsände

Sverige tog silver bakom USA i lagkappen över 4x50 meter fritt vid kortbane-VM i Abu Dhabi.

Tiden 1.34,54 var svenskt rekord, knappt en och en halv sekund snabbare än det gamla rekordet 1.35,92.

Sophie Hansson blev sedan frustrerad VM-fyra på 200 meter bröstsim trots ett ytterligare svenskt rekord.

Annons

Annons

Kortbane-VM:s avslutande finalpass i Förenade Arabemiraten inleddes med en ytterligare svensk VM-medalj, ett silver i damernas lagkapp över 4x50 meter frisim.

Sverige var i ledning efter halva loppet sedan Sarah Sjöström simmat förstasträckan på 23,33 och Coleman simmat andrasträckan på 23,38. Sara Junevik simmade tredjesträckan på 24,02 och Louise Hansson avslutade på 23,81.

Det är så roligt att se alla simma så bra. Vi sade det på lagsamlingen, att vi är som en grupp och inte som individer fast det är en individuell sport, säger Michelle Coleman, en av de svenska simmarna.

Första VM-medaljen

Otroligt kul. Det är min första riktiga VM-medalj. Jag simmade ju i försöken på 4x100, så det var kul att få vara med tjejerna nu och få gå upp på pallen sedan, säger Sara Junevik.

När Sverige tog brons på 4x100 fritt tidigare under mästerskapet fick 21-åringen en medalj för att hon var med i försöken, men petades till finalen.

På 4x50 fritt var Sverige 32 hundradelar bakom guldlaget USA och 35 hundradelar före bronslaget Nederländerna.

Vi var inte ens säkra att vi skulle ställa upp med det här laget. Vi ville se hur mästerskapet kändes och hur vi alla kände sista dagen. Att gå in och vara tre tiondelar från guldet och ta en silvermedalj är verkligen helt fantastiskt. Djupet på Sverige just nu är helt galet, säger Coleman.

Det var Sveriges nionde i mästerskapet. Sverige har som bäst tagit elva medaljer i ett kortbane-VM, vilket hände både 1999 och 2000.

Annons

Annons

"Jag är så feg"

Sophie Hansson imponerade i tisdagsmorgonens försök på 200 meter bröstsim och tog sig till final med näst bästa tid. Även i finalen stod hon för en stark insats, satte både personligt och svenskt rekord med tiden 2.18,13, men slutade fyra i ett tajt lopp.

Tidigare svenskt rekord på distansen var Joline Höstmans 2.19,28 från 2009.

Jag är så feg. Jag är så stark i slutet så jag borde ha gått på tidigare. Men det är så svårt att veta. Det är min tredje tvåhundring i kortbana på fem år. Man är en vinnarskalle och när man är så nära ett brons så vill man ha det. Tänk om jag hade kunnat ta en trippel, säger Hansson som tidigare under VM tagit ett silver och ett brons individuellt i bröstsim.

Amerikanskan Emily Escobedo var 28 hundradelar snabbare än Hansson och vann på tiden 2.17,85. Brittiskan Molly Renshaw blev trea på tiden 2.17,96, 17 hundradelar före Hansson. Ryska lagets Jevgenija Tjikunova blev tvåa.

Senare i eftermiddag har Sverige ytterligare medaljchanser via Louise Hansson (100 fjäril), Sarah Sjöström (50 fritt) och damernas lagkapp över 4x100 meter medley.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.