A-
A+

VM-silver till Bergman: "Glad och nöjd"

Svenske Gustav Bergman tog VM-medalj på medeldistans under orienterings-VM. Arkivbild.
Svenske Gustav Bergman tog VM-medalj på medeldistans under orienterings-VM. Arkivbild.
OrienteringTT

Det blev ett andra raka silver för Gustav Bergman när medeldistansloppet avgjordes på orienterings-VM i tjeckiska Doksy.

Det känns bra! Jag är glad och nöjd med ett silver, säger Bergman till TT.

Vann gjorde schweiziska Matthias Kyburz.

Annons

Annons

Gustav Bergman blev silvermedaljör på medeldistans senast det begav sig. I dagens lopp blev det ett nytt silver för svensken i den svåra och tunglöpta terrängen i de tjeckiska skogarna.

Det var väldigt, väldigt tufft. Det är kuperat, väldigt tät skog och stenar överallt, den kombinationen gör det väldigt tufft, säger Bergman.

Bergman fick en bra start och sprang snabbt ikapp finske Miika Kirmula, som startat två minuter innan svensken, och de båda höll sällskap hela vägen in i mål.

Mindre missar

En del mindre missar i början blev den avgörande skillnaden till guldet som gick till Matthias Kyburz. Schweizaren gick i mål med 40 sekunder till godo på Bergman. Det blev Bergmans andra raka VM-silver på medeldistans, något som få andra lyckats med.

Jag skulle hellre vilja ta gulden men att ta medalj i två medeldistanser i rad är inte så vanligt. Vi är så många som kan ta det. Lundanes (Olav, regerande mästare från Norge) sa innan att det finns 15 löpare som kan ta guldet. Att lyckas ta medalj två gånger i rad får jag vara nöjd med.

Emil Svensk hade en stor miss på den trettonde kontrollen och var aldrig riktigt med i kampen om medaljerna.

Albin Ridefelt gjorde ett fint lopp från sitt tidiga startnummer och slutade på elfte plats. Ridefelt ser dessvärre ut att ha gjort sitt i mästerskapet. Tidigt i loppet fick han en blodig skada på benet som i mål behövde sys.

Annons

Annons

Byter underlag

Inför stafetten och långdistansen byter man underlag, och Bergman tror att det kan bli fler som blandar sig i tätstriden. Men stor favorit är dagens guldmedaljör Matthias Kyburz.

Definitivt. Om jag skulle ta fram tre favoriter är han en av dem, säger Bergman om schweizaren.

Det schweiziska laget, har inte haft den inledning man hoppats på i detta VM, med bara en tredjeplats i sprintstafetten och inga medaljer alls i sprinten. Sverige har tagit medalj i alla lopp hittills (tre guld och ett silver).

Det är klart att det känns bra, man får en bra känsla och självförtroende, säger Bergman om det svenska lagets framfart.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!