VM-silvercoachen leder England i hemma-EM

Sarina Wiegman. Arkivbild.
Sarina Wiegman. Arkivbild.
FotbollTT

Förra året styrde Sarina Wiegman Nederländerna till VM-silver i Frankrike. Nästa år tar hon klivet över kanalen, och blir ny förbundskapten för Englands fotbollslandslag.

Annons

Annons

Wiegman, 50, har skrivit på ett fyraårskontrakt med det engelska fotbollsförbundet (FA) och i september 2021, efter OS i Tokyo, tar hon över efter den nuvarande förbundskaptenen Phil Neville. Därmed blir det nederländskan som ska leda England under det framflyttade Europamästerskapet på hemmaplan 2022.

Kontraktet sträcker sig också över VM 2023 och EM 2025.

"Sarina var vårt förstaval. Hon passar perfekt in i den kultur vi har, vilket är helt avgörande när man ska bygga ett vinnande lag. Hennes tekniska expertis, hennes ledaregenskaper och hennes vinnarmentalitet är extremt imponerande", säger Sue Campbell, ansvarig för damfotbollen inom FA, i ett pressmeddelande.

Wiegman har tunga meriter från de senaste åren. I fjol ledde hon Nederländerna till VM-silver, bland annat efter att ha slagit ut Sverige i semifinal. Och för tre år sedan, 2017, tog hon nationen till ett historiskt första EM-guld.

"England är fotbollens vagga och FA har varit ledande i de stora framsteg som har skett inom damfotbollen världen över de senaste åren. Jag ser verkligen fram emot att få bidra med min erfarenhet och kunskap till det här laget", säger Sarina Wiegman.

Phil Neville leder laget fram till juli nästa år. Vem som ska leda Storbritannien (som representerar England, Skottland, Wales och Nordirland) under OS nästa år är däremot fortfarande inte bestämt.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons