A-
A+

VM-stafetterna körs: "Varnat lite i överkant"

Det blåste kraftigt när Elvira Öberg tränade i Oberhof i går.
Det blåste kraftigt när Elvira Öberg tränade i Oberhof i går.
SkidskytteOberhof, TT:s utsända

VM-stafetterna i skidskytte avgörs som planerat i dag, trots gårdagens varning om stormbyar i VM-orten Oberhof i Tyskland.

De verkar ha varnat lite i överkant, säger SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson till TT.

Annons

Annons

I går kväll varnade VM-arrangören för vindbyar på 24 m/s, det vill säga storm. Efter morgonens möte beslutade man att genomföra stafetterna, herrar klockan 11.45 och damerna 15.00 om inte prognosen skulle försämras under förmiddagen.

Nu ligger prognosen på en medelvind på 8-10 m/s, och byvinden har de skruvat upp till 18 m/s i eftermiddag, säger Mårtensson.

Mårtensson var i Oberhof strax före VM-starten och har sedan hjälpt det svenska skidskyttelandslaget på distans under tävlingsdagarna i Oberhof. Nu är han på väg till Planica för en liknande expedition före längdskidornas VM som startar på tisdag.

Han säger att om det skulle blåsa stormbyar i Oberhof hade det varit farligt både för publik och åkare ute i skogen, med risk för nedfallande träd. Men också för åkarna på skyttevallen.

Då är det nog inte säkert för de som ska in och skjuta, man kan trilla omkull, säger han.
Jag tror de får till det. Det kommer att bli en blåsig dag och lite chansartad med vilka vindbyar som kommer just när den som står på vallen ska skjuta. Men så är det med den där sporten.

Samuelsson inte orolig

Mårtensson säger att han pratat med Sveriges vallachef David Larsson under morgonen.

Han sa att det var blåsigt men inte värre än någon annan gång (i Oberhof). Vinden ska öka men det skulle förvåna mig om det gick uppemot storm, säger meteorologen.

Vid det ordinarie tävlingsmötet 10.45 ska ett definitivt beslut tas om tävlingarna.

Sebastian Samuelsson, slutman i herrstafettlaget, är inte orolig för de vindbyarna.

Blir det som de säger blir det väldigt tufft, man får se mer bom än tidigare under mästerskapet. De som kan hantera de nyare förutsättningarna bäst kommer att lyckas bäst. Men jag tänker att vi ofta har vind i Östersund (där landslagsskidskyttarna bor och tränar) och är ganska vana vid det. Det tror jag inte blir något stort problem, säger han till TT.

Annons

Annons

Elvira Öberg redo?

Under lördagen blev det också klart att Elvira Öberg, som de senaste dagarna varit isolerad med förkylningssymptom, är klar för VM-stafetten – om hon inte får ett bakslag efter fredagens träning. I så fall kliver Mona Brorsson in på hennes tredjesträcka.

De övriga i laget är Linn Persson, Anna Magnusson och Hanna Öberg.

Öberg kom till VM som en av de stora svenska medaljfavoriterna men hann bara köra ett individuellt lopp innan hon blev förkyld och fick ont i halsen. Hon missade därmed jaktstarten, distansloppet och singelmixedstafetten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.