-
+

Volvo delar ut 30 miljarder

Martin Lundstedt, vd för Volvo AB som nu släppt sitt bokslut för 2020.
Martin Lundstedt, vd för Volvo AB som nu släppt sitt bokslut för 2020.
EkonomiTT

Över 30 miljarder kronor i utdelning och en stigande vinst.

Givet att vi är mitt uppe i pandemin ännu är vi förvånade över hastigheten i återhämtningen, säger vd:n Martin Lundstedt till TT.

Annons

Annons

Volvokoncernen avslutade 2020 med ett starkt kvartal, med både stark en orderingång och stark fakturering, konstaterar Martin Lundstedt.

Nettoorderingången för lastbilar landade på 86 069 stycken, vilket kan jämföras med 53 315 motsvarande period året före. Även orderingången för anläggningsmaskiner ökade.

Det fjärde kvartalet har varit ett bra kvartal. Återhämtningen i ekonomin hos våra kunder har fortsatt, säger Martin Lundstedt.

Klättringen uppåt efter den tuffa covid-19-situationen under våren har rent av gått bättre än väntat, enligt Lundstedt.

Ja, jag måste nog säga det, för hela den koordinerade återhämtningen i världen, säger han.
Vi hade nog räknat med en återhämtning eftersom vi hade så stora restriktioner framför allt i andra kvartalet, men att det gått så pass fort har varit överraskande.

Risk för störningar

Samtidigt kommer pandemin dock att fortsätta påverka, inte minst under det första kvartalet i år. Volvo flaggar för både ökade kostnader och produktionsstörningar när den snabba orderingången ska mötas.

Det har skapats globala flaskhalsar runt komponenter som används i en stor del av industrin i den här snabba återhämtningen. Vi ser det bland annat när det gäller halvledare, säger Martin Lundstedt.
Kortsiktigt är det en obalans här.

TT: Finns det risk för produktionsstopp?

Ja, det finns den risken, kortsiktigt. Det kommer att vara lite fram och tillbaka. Men våra team jobbar dag och natt för att se hur den här situationen utvecklas.

Trots den utmanande situationen ser han framför sig att situationen successivt kommer att bli bättre och bättre.

Vi har successivt blivit ett bättre företag. Transport och infrastruktur kommer att öka. Men det som är riktigt spännande är accelerationen i förnyelsebara bränslen, bättre möjligheter att kombinera affärsmodeller och en mängd olika innovationer. Det är mycket spännande framför oss.

Volvo redovisar en rörelsevinst på 12,2 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 9,4 miljarder kronor under motsvarande period ett år tidigare.

Omsättningen uppgick till 96,9 miljarder kronor, jämfört med 105,4 miljarder kronor året före. Här låg förväntningarna på 98,2 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

Rapporten fick inledningsvis Volvoaktien att stiga med drygt två procent, men uppgången mattades senare av.

Annons

Annons

"Viktigt med utdelningar"

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på totalt 15 kronor per aktie, eller drygt 30 miljarder kronor, fördelat på sex kronor i ordinarie utdelning och nio kronor i extrautdelning. I fjol ställdes utdelningen in, bland annat som en följd av att koncernen tagit emot statligt permitteringsstöd.

Angående den debatt som pågår gällande företag som tagit emot stöd för permitteringar och sedan delar ut miljardbelopp säger Lundstedt:

Jag tycker att det är konstigt att göra det till en fråga som handlar om att det är bolagen som tar emot stöden.

Han tycker att stöden snarast bör ses som ett stöd till hela samhällsekonomin.

Det är inte bara ett stöd till företagen. Med facit i hand ser vi att det har fungerat på ett sätt som varit bra för svenska jobb, svensk arbetsmarknad och inte minst för svensk ekonomi.
Det är viktigt för det ekonomiska kretsloppet med utdelningar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss