A-
A+

Volvo faller på börsen – småsparare säljer

Volvo Cars som rusade i fredags faller nu på börsen. Arkivbild.
Volvo Cars som rusade i fredags faller nu på börsen. Arkivbild.
EkonomiTT

Volvo Cars rusade vid noteringen i fredags. Nu ser småspararna ut att gå över till sälj. Kursen, som inledningsvis steg under måndagen, har nu fallit sex procent.

Annons

Annons

Volvo Cars börsnoterades med en värdering på 53 kronor per aktie. Första dagen på Stockholmsbörsen steg aktien med 23 procent.

Nu ser småspararna ut att dra sig ur, många små poster av aktien säljs samtidigt, och kursen är ner sex procent under måndagsförmiddagen.

Det är ofta stora rörelser vid en börsintroduktion. Det var uppenbarligen många som ville ha Volvo-aktier i fredags, och då är det inte ovanligt att den faller tillbaka dagen efter, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Dels är Volvo Cars den enda personbilstillverkaren på Stockholmsbörsen, men dess värdering kompliceras också av att de äger elbilsföretaget Polestar till 47 procent.

Det är en väldigt komplex värdering. Polestar, som är en ganska stor del av värdet på Volco Cars aktie, har ett stort spann på tänkbart värde.
Det kommer ta ett tag innan aktien hittar rätt pris, säger Lars Söderfjell.

Polestar ska börsnoteras under våren 2022 om allt går enligt planerna. Fram till dess går det bara att spekulera i hur mycket det företaget kommer vara värt.

Trots kursfallet för Volvo Cars värderas aktien till 62 kronor, en bit ifrån teckningskursen på 53 kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.