A-
A+

Vreden växer mot Bolsonaro i Brasilien

Demonstranter kräver president Jair Bolsonaros avgång i ett demonstrationståg i São Paulo i Brasilien på lördagen.
Demonstranter kräver president Jair Bolsonaros avgång i ett demonstrationståg i São Paulo i Brasilien på lördagen.
BrasilienTT

Vreden växer i Brasilien och på gatorna kräver tusentals människor att president Jair Bolsonaro ska ställas inför riksrätt.

Det är fortfarande väldigt höga smittonivåer och det har hanterats oerhört nonchalant av Bolsonaro, säger Brasilienkännaren Torsten Wetterblad.

Annons

Annons

Demonstranter tågar på Paulistaavenyn i São Paulo.
Demonstranter tågar på Paulistaavenyn i São Paulo.
Demonstranter kräver att president Jair Bolsonaro ställs inför riksrätt efter korruptionsanklagelser kring en vaccinupphandling.
Demonstranter kräver att president Jair Bolsonaro ställs inför riksrätt efter korruptionsanklagelser kring en vaccinupphandling.
Regeringen har dödat över 500 000 människor genom dess förfalskade beslut, falska nyheter, lögner och nu den här absurda korruptionsskandalen gällande vaccinen, säger Lima Mendes, en 47-årig läkare som har anslutit sig till lördagens protesttåg i Rio de Janeiro, till nyhetsbyrån AFP.

Även i andra miljonstäder som São Paulo, Belém, Recife and Maceió har människor visat sitt missnöje. Ett återkommande krav har varit att president Jair Bolsonaro ska ställas inför riksrätt.

Ilskan mot Bolsonaro har tilltagit de senaste dagarna. Den tändande gnistan – korruptionsanklagelser i samband med en vaccinupphandling – kom tidigare i veckan och presidenten ska nu utredas av riksåklagaren.

Han har helt klart ett lägre stöd nu än för fem-sex månader sedan, säger Brasilienkännaren Torsten Wetterblad till TT om den pressade presidenten.

Svängande opinion

Trots hundratusentals döda i pandemin – och famösa anmärkningar om covid-19 som "en liten förkylning" – ökade stödet för Bolsonaro i fjol. Förklaringen var det generösa coronastöd som erbjöds drabbade medborgare.

Historien bakom det var att oppositionen tvingade fram en fördubbling av regeringens förslag, men Bolsonaro lyckades ta åt sig äran och i och med det steg hans popularitet ordentligt, säger Torsten Wetterblad.

När kassorna sinade och stödet ströps dalade dock populariteten betänkligt.

Annons

Annons

Begär riksrätt

En kommission granskar sedan ett par månader tillbaka regeringens hantering av pandemin och det var i samband med dessa förhör som det i veckan riktades anklagelser mot presidenten. Han misstänks ha haft kännedom om korruption i samband med upphandlingen av det indiska covidvaccinet Covaxin utan att ha agerat på uppgifterna.

Tre senatorer har formellt brottsanmält presidenten, vilket har fått Högsta domstolen att beordra riksåklagare Augusto Aras, som tillsatts av Bolsonaro, att utreda misstankarna.

Dessutom har oppositionen passat på att presentera en begäran om att ställa högerledaren inför riksrätt, med en lista på en mängd anklagelser mot honom, både gamla och nya.

Bolsonaro förnekar misstankarna. Han har också stämplat den parlamentariska kommissionsutredningen som ett löjligt påhitt för att få honom avsatt.

Lulas revansch?

Torsten Wetterblad betvivlar att det blir något åtal mot Bolsonaro. En förklaring är talmannens centrala roll i deputeradekammaren, parlamentets underhus.

Det är talmannen Arthur Lira, en Bolsonaroanhängare, som måste släppa fram riksrättsprocessen. Det har kommit en rad begäranden om det, men talmannen är inte skyldig att ta upp dem direkt och vad han gör är att lägga dem på hög.

Däremot kan folket straffa presidenten vid valurnan nästa år. Då kommer Bolsonaro av allt att döma utmanas av den folkkäre expresidenten Luis Inácio da Silva, mer känd som Lula.

Inför valet 2018 visade opinionsundersökningar att Lula hade besegrat Bolsonaro om de ställts mot varandra. Men då stoppades Lula av en korruptionsdom. Den upphävdes dock i mars och Lula reser nu land och rike runt för att ena landets brokiga skara partier.

Med de perspektiv som är nu tror jag att Bolsonaros möjligheter till omval är relativt begränsade, säger Torsten Wetterblad.
Det som har varit svårt är att samla oppositionen. Men för tre månader sedan försvann de juridiska hinder som stoppade Lula från att kandidera och han har varit väldigt mycket av en samlande kraft.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!