A-
A+

Vulkan har vaknat efter 900 år

Lavan flödar omkring fyra mil sydväst om Reykjavik.
Lavan flödar omkring fyra mil sydväst om Reykjavik.
IslandTT

Vulkansystemet hade slumrat i över 900 år när det vaknade till för att spy het lava över Island. Men utbrottet betraktas som litet och den vulkaniska aktiviteten tycks nu avta något, enligt myndigheter.

Annons

Annons

Röd himmel över Island.
Röd himmel över Island.
Jag kan se den glödande röda himlen från mitt fönster, sade Rannveig Gudmundsdottir, bosatt i Grindavík omkring åtta kilometer från vulkanutbrottet, till nyhetsbyrån Reuters.

De senaste veckorna har över 50 000 skalv registrerats på Island – en tydlig signal om att något har varit i görningen.

Bubblande lava

Och på fredagskvällen inträffade ett utbrott i vulkansystemet Krysuvik på Reykjaneshalvön, omkring fyra mil sydväst om huvudstaden Reykjavik och i närheten av den berömda Blå Lagunen. Bubblande lava vällde fram ur en spricka i marken vid Fagradalsfjall och den fortsatte att flöda på lördagen.

Krysuvik har varit inaktivt de senaste 900 åren och det senaste vulkanutbrottet på Reykjanes inträffade år 1240, enligt den isländska meteorologiska myndigheten IMO.

Omständigheterna uppges dock vara de bästa möjliga. Enligt myndigheterna utgör utbrottet inget allvarligt hot mot vare sig viktig infrastruktur eller invånarna i kuststaden Grindavík som är närmsta bebodda område.

Annons

Annons

Minskad aktivitet

"I nuläget betraktas utbrottet som litet och den vulkaniska aktiviteten har minskat något sedan i går kväll" skriver IMO i ett uttalande tidigt på lördagseftermiddagen.

Området närmast vulkansystemet är obebott och har spärrats av för nyfikna. Direkt efter utbrottet uppmanades boende öster om Krysuvik har att stänga fönster och hålla sig inomhus i händelse av att svaveloxid som bildats vid utbrottet sprids med vinden.

"I nuläget väntas inte gasutsläppen orsaka särskilt mycket obehag för människor förutom nära utbrottets källa" uppger IMO och framhåller att nivåerna kommer att övervakas noga.

Tätt med vulkaner

Island har 32 vulkansystem som anses vara aktiva, enligt nyhetsbyrån AFP. Det är det högsta antalet i Europa och landet drabbas i genomsnitt av ett utbrott vart femte år.

Det senaste skedde vid vulkansystemet Bardarbunga i ett obebott område på den centrala delen av Island. Utbrottet varade i ett halvår – från augusti 2014 till februari 2015 – och orsakade inga större störningar.

Men när vulkanen Eyjafjallajökull fick utbrott våren 2010 satte askmolnet som uppstod stopp för över 100 000 flyg och strandsatte omkring tio miljoner passagerare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!