A-
A+

Vulkanutbrottet på La Palma officiellt över

Lavaströmmarna från vulkanen nådde ända fram till havet. Bilden är från den 6 december.
Lavaströmmarna från vulkanen nådde ända fram till havet. Bilden är från den 6 december.
SpanienTT-AFP

Det omfattande vulkanutbrottet på La Palma är nu officiellt över. Men vulkanen fortsätter att spy ut giftiga gaser i atmosfären – och det kan dröja flera år innan skadorna är återställda.

Annons

Annons

Byggnader på La Palma täckta av aska från vulkanutbrottet. Bilden är från den 6 december.
Byggnader på La Palma täckta av aska från vulkanutbrottet. Bilden är från den 6 december.

Tillkännagivandet från spanska myndigheter följer på tio dagar med lågintensiv vulkanisk aktivitet på ön, som ingår i spanska Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust.

Vulkanen väntas fortsätta att släppa ut giftiga gaser under lång tid, och det kommer även ta lång tid för lavan att svalna. Experter har varnat för att det komma att ta flera år att röja marken som förstörts samt avlägsna stora mängder aska från byggnader och vägar.

De långsamma lavaströmmarna har täckt 1 250 hektar mark, främst på den västra sidan av ön. Fler än 1 300 bostäder har förstörts av lavaströmmarna, samt kyrkor, skolor, vårdcentraler och infrastruktur. Omkring 7 000 människor har evakuerats, men lyckligtvis har ingen skadats.

Myndigheterna räknar med att förstörelsen kan kosta mer än 900 miljoner euro, motsvarande drygt 9,3 miljarder kronor. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez som besökt ön flera gånger under utbrottet, har lovat att staten ska bidra till återuppbyggnaden.

Regeringen har hittills utlovat 225 miljoner euro i nödhjälp, motsvarande 2,3 miljarder kronor, till bland annat tillfälliga bostäder och finansiellt stöd till öbor som förlorat sina jobb.

Utbrottet som inleddes den 19 september var det första på ön sedan 1971, och det registrerade utbrott på La Palma som har pågått under längst tid.

Omkring 83 000 människor bor på La Palma.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.