A-
A+

Wada överklagar Valievas dopningsdom till Cas

Kamila Valieva. Arkivbild.
Kamila Valieva. Arkivbild.
DopningTT-AP

Internationella antidopningsbyrån Wada överklagar den friande domen mot Kamila Valieva till Cas. Wada vill se den ryska konståkningsstjärnan avstängd i fyra år.

Annons

Annons

Historien om underbarnet Kamila Valieva är snårig.

16-åringen lämnade ett positivt dopningsprov vid de ryska mästerskapen 2021, men testresultatet blev inte känt förrän efter att hon hade lett det ryska laget till OS-guld i Peking i februari 2022. Hon stängdes sedan av men fick, på grund av en överklagandeprocess, likväl tävla individuellt i spelen – där hon märkbart påverkad av pressen misslyckades med att ta medalj – och den ryska antidopningsbyrån Rusada valde sedan att frikänna henne med motiveringen att inget fel hade begåtts.

Det är det beslutet Wada nu överklagar till Idrottens skiljedomstol Cas.

Wada anser att Valieva ska stängas av i fyra år samt att alla hennes resultat från och med 25 december 2021 ska strykas. Det var den dagen hon lämnade det positiva dopningsprovet vid de ryska mästerskapen.

Valieva testa positivt för trimetazidin, en medicin som primärt används för att öka blodflödet till hjärtat, vilket kan hjälpa till med uthålligheten.

Ryska konståkare får för närvarande inte tävla internationellt på grund av kriget i Ukraina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.