-
+

Wada rasar mot frikänd OS-mästare

Alex Schwazer gråter efter att ha fått en villkorlig fängelsedom för sin första dopningsförseelse 2012. Nu frias han i domstol efter den andra dopningsförseelsen.
Alex Schwazer gråter efter att ha fått en villkorlig fängelsedom för sin första dopningsförseelse 2012. Nu frias han i domstol efter den andra dopningsförseelsen.
GångTT-AFP

En domstol i Bolzano frikänner den förre olympiske mästaren i gång, italienaren Alex Schwazer, för dopning.

Det får Wada att rasa.

"Domaren förkastade våra bevis", anser antidopningsorganisationen.

Annons

Annons

Schwazer tog OS-guld på 50 kilometer i Peking 2008. Han stängdes av i tre år och nio månader 2012 efter att ha erkänt bloddopning. 2016 var han tillbaka och tog VM-guld, men stängdes sedan av i åtta år efter att ha lämnat ett dopningsprov som innehöll spår av anabola steroider.

Det är det dopningsprovet som nu friar honom i den italienska domstolen. Enligt domaren var dopningsprovet kontaminerat av någon utomstående för att sätta dit Schwazer.

Internationella antidopningsorganisationen Wada, som bistått den italienska utredningen med uppgifter och bevismaterial, rasar efter frikännandet.

"Wada är förskräckt över de många hänsynslösa och grundlösa anklagelserna från domaren mot vår organisation och andra. Vi har lämnat överväldigande bevis som bekräftats av oberoende experter, som domaren förkastade till förmån för obefogade teorier", skriver Wada i ett uttalande på Twitter.

Wada ska nu analysera den frikännande domen och kan komma att vidta rättsliga åtgärder.

Den 36-årige Schwazer är förstås nöjd med domslutet.

Jag känner mig nu lättare, till slut är det skrivet i svart och vitt att jag är oskyldig, säger han till nyhetsbyrån AGI.

Den italienske gångaren har fortsatt att träna i förhoppning om att få tävla i OS i Tokyo i sommar.

Jag vill sluta min karriär när jag vill, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss